Zabava

Odugovlačenje

Znanstvenici imaju loše vijesti za "kampanjce"

Znanstvenici imaju loše vijesti za
www.topnews.in

Odugovlačenje i odgađanje obaveza puno su štetniji nego što nam se to na prvi pogled možda čini, tvrde znanstvenici na temelju nedavno provedenog istraživanja čiji su rezultati upravo objavljeni u časopisu Journal of Behavioral Medicine.

Tamo, između ostaloga, stoji i to da kod ljudi koji imaju kroničnu naviku odgađanja stvari koje moraju napraviti postoji znatno povećan rizik od srčanih oboljenja, pa i srčanog udara.

U istraživanju su ispitanici podijeljeni u dvije grupe, u jednoj su bili oni podložniji srčanim oboljenjima, a u drugoj oni koji nisu skloni kardiovaskularnim bolestima, a studija je ispitivala njihove sklonosti i navike povezane s odugovlačenjem obaveza i odgađanjem zadataka.

Pokazalo se da odugovlačenje itekako utječe na opasnost od povećane izloženosti bolestima povezanima sa srcem i krvnim žilama.

Iako korelacija nije detaljno utvrđena, osim u onom segmentu u kojem se zna da odgađanjem podsvjesno izlažemo svoj organizam jednoj vrsti stresa, znanstvenici su sigurni da ona postoji te da odugovlačenje nije samo štetno za naš posao ili društveni život, već, neposredno, i za naše zdravlje.

Na sreću, to je nešto s čime se, barem u teoriji, može prestati odmah, bez odugovlačenja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.