Sport

doprinos očuvanju hrvatske sportske povijesti

Hrvatski športski muzej poziva na donaciju predmeta

Hrvatski športski muzej poziva na donaciju predmeta

Uz 45. obljetnicu Mediteranskih igara u Splitu – Muzej poziva na donaciju predmeta s najvećeg sportskog događaja ikad u Dalmaciji. Darovanjem građe s MIS-a doprinosite očuvanju hrvatske i splitske sportske povijesti.

Hrvatski športski muzej krajem ove godine otvara svoj prvi stalni postav za javnost. U novome moderno uređenom prostoru u središtu Zagreba bit će izložena najvrijednija hrvatska sportska baština, od početaka razvoja sporta i tjelesnog odgoja prije 150 godina do najvećih postignuća hrvatskih sportaša i sportašica na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama od osamostaljenja države do danas, te predmeta povezanih s tim uspjesima.

Dio stalnog postava odnosi se i na velike sportske događaje održane u Hrvatskoj, počev od tada najvećeg, Mediteranskih igara u Splitu (MIS), kojima je ovih dana 45. obljetnica održavanja. Split je od 15. do 29. rujna 1979. bio domaćin VIII. Mediteranskih igara, smotre najboljih sportaša s triju kontinenata koji dotiču Sredozemlje.

Igre su okupile 2408 sportaša (399 žena), 882 suca, 25 delegata i 811 sportskih djelatnika iz 14 zemalja, natjecanja su održana u 186 disciplina u 26 sportova, najviše dotad. MIS je kao događaj bio prekretnica i za sam grad. Split je dobio brojne sportske objekte koji i danas služe svrsi, kao i komunalna i prometna infrastruktura čija je gradnja pratila gradnju dvorana, stadiona i drugih sportskih borilišta u Splitu i okolnim mjestima. 

'Najsportskiji grad na svitu' sportašima Sredozemlja predstavio se u najljepšem svjetlu. Za dobro sjećanje na MIS koje ne blijedi ni nakon gotovo pola stoljeća zaslužan je i vizualni identitet koji je oblikovao naš istaknuti dizajner Boris Ljubičić.

Likovno rješenje triju spojenih krugova koji izranjaju iz mora usvojeno je tad kao stalni logo Mediteranskih igara, dok su predmeti s takvim vizualom bili popularni kao suveniri ili odjevni komadi. Danas ih se rijetko može naći, a još rjeđe su u dobrom stanju i očuvani. Boris Ljubičić je ove godine primio najvažnije državno priznanje u kulturi i umjetnosti, Nagradu ‘Vladimir Nazor’, za životno djelo u području likovnih i primijenjenih umjetnosti. 

Hrvatski športski muzej, kao ustanova koja čuva, štiti i promiče najvrijedniju hrvatsku sportsku baštinu, upućuje javni poziv sportašima, sportskim djelatnicima, klubovima, udruženjima, građanima, da doniraju građu s Mediteranskih igara u Splitu '79.

Posebno je u fokusu tekstilna oprema, poput odjeće sportaša, volontera, djelatnika u službama ove priredbe.

- Pozivamo sve, naročito u Splitu i okolicu, da pogledaju na svoje 'šufite', zavire u sobe i garderobe i možda pronađu komad robe, kakav 'veštit' s logom MIS-a...

Stručni djelatnici Muzeja sve će takve priloge vrednovati i procijeniti mogu li biti uvršteni u fundus ili stalni postav.

Darovanjem građe s MIS-a doprinosite očuvanju hrvatske i splitske sportske povijesti. Donacija će, vjerujemo, pomoći i u sprečavanju zaborava na neke možda i zapostavljene uspjehe, a sigurni smo da će adekvatna pohrana u prostorima Muzeja dio građe i spasiti od propadanja. Budite partner nacionalnoj muzejskoj ustanovi u trajnom širenju priče o najvećem sportskom događaju koji su Split i Dalmacija ikad vidjeli.

Za više informacija o uvjetima donacije i postupku predaje građe, molimo da nas kontaktirate na info@sportski-muzej.hr ili posjetite našu web stranicu https://sportski-muzej.hr/donacija-predmeta/. 

 


Reci što misliš!