Sport

Nogomet, Euro 2024.

Austrija šokirala Nizozemsku i osvojila grupu, Francuska druga

Austrija šokirala Nizozemsku i osvojila grupu, Francuska druga
IMAGO/Matthias Koch/IMAGOSPORT

Austrija je senzacionalan pobjednik skupine D, a do tog su ostvarenja austrijski nogometaši došli pobjedom 3-2 protiv favorizirane Nizozemske u utakmici 3. kola odigranoj u utorak na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

U drugom susretu posljednjeg trećeg kola skupine D na Europskom prvenstvu nogometaši Francuske i Poljske su u Dortmundu remizirali 1-1 (0-0) čime su Francuzi završili kao drugi u skupini, a Poljska uhvatila prvi bod.

Austrija je povela već u 6. minuti autogolom Donyella Malena. Izjednačio je Cody Gakpo u 47. minuti, a Austriju je u novo vodstvo doveo Romano Schmid u 59. minuti. Nizozemci su ponovno izjednačili u 75. minuti golom Memphisa Depaya. Konačnih 3-2 postavio je Marcel Sabitzer u 80. minuti.

Utakmica se tek počela zahuktavati, a Austrijanci su iskoristili pogrešno postavljenu nizozemsku obranu za vodeći pogodak. Nizozemci su se koncentrirali na desni bok austrijskog napada i zaboravili na usamljenog Alexandera Prassa na lijevoj strani. Austrijski branič je dobio odličnu loptu i s njom ušao u kazneni prostor. Kad je došao na visinu bijele točke odlučio je poslati prizemnu loptu prema sredini. Tamo je na nju natrčao nesretni Donyell Malen, koji je pokušao zatvoriti nastalu rupu u narančastoj obrani, i svladao svog vratara Barta Verbruggena koji se kretao u suprotnom smjeru.

Nizozemci su mogli izjednačiti u 14. minuti, kad je prvu veliku priliku propustio Tijjani Reijnders. Bila je to prva prava akcija momaka u narančastim dresovima i odlično izveden protunapad. Reijnders je iz sredine poslao loptu na lijevi bok prema Codyju Gakpu, koji je ušao prema kaznenom prostoru, a onda dao povratno u sredinu za Reijndersa. Međutim, nizozemski veznjak je loše pucao pa je lopta otišla daleko pokraj desne vratnice austrijskog gola.

Još je izglednija bila prilika Donyella Malena u 23. minuti. Nakon pritiska na austrijsku obranu, Nizozemci su uzeli loptu na 30-ak metara od suparničkog gola, a Reijnders je sjajno primijetio utrčavanje Malena i poslao točno dodavanje u kazneni prostor, gdje je nizozemski napadač ostao sam. Dobro je primio loptu i uputio udarac lijevom nogom iskosa s lijeve strane. No, u tom udarcu nije bilo preciznosti pa je lopta prošla pokraj vratnice.

Ronald Koeman je već tijekom prvog poluvremena shvatio da mu u 35. minuti shvatio da Joey Veerman ne ispunjava njegove zahtjeve pa je na travnjak poslao Xavija Simonsa. Taj će se potez pokazati važnim već na početku drugog poluvremena.

Igrala se druga minuta nastavka, kad je Xavi Simons povukao nizozemski protunapad od polovice igrališta. Kad je bio na 25 metara poslao je loptu prema lijevom boku, gdje je u naletu bio Cody Gakpo. U prijemu je slomio svog čuvara, a onda preciznim udarcem desnom nogom sa 12-13 metara pogodio suprotan gornji kut za izjednačenje.

No, Austrijance ništa ne može šokirati. Momčad Ralfa Rangincka jednostavno ne gubi glavu i ustraje na svom sustavu. Tako su u 59. minuti austrijski nogometaši ponovno kreirali akciju za pogodak i novo vodstvo. Prošao je po lijevom boku Florian Grillitsch, poslao odličnu loptu u srce kaznenog prostora, gdje je u naletu bio Romano Schmid i glavom neobranjivo poslao loptu u mrežu za svoj prvi reprezentativni pogodak.

Nove je poteze morao povući Koeman pa je u 72. minuti na teren poslao i svog provjerenog džokera Wouta Weghorsta. Samo tri minute poslije ovaj se korpulentni napadač pokazao esencijalnim kod novog izjednačenja. Na loptu ubačenu u kazneni prostor nadvisio je svog čuvara i glavom spustio prema Memphisu Depayu. Najbolji strijelac ove generacije nizozemskih nogometaša primirio je loptu prsima i spretnim udarcem svladao austrijskog vratara Patricka Pentza. Slavlje Nizozemaca je nakratko narušio glavni sudac, Slovak Ivan Kružliak, koji je pokazao da je Depay rukom primirio loptu. No, kada je pogledao snimku, uvidio je svoju pogrešku i pokazao na centar.

No, kao i na početku drugog poluvremena, Austrijanci su opet zadržali mirnoću i čekali svoju priliku. Ona je došla već pet minuta nakon nizozemskog izjednačenja. Po lijevom boku se ušuljao u kazneni prostor Marcel Sabitzer i ušao u peterac s loptom koju mu je dodao Christoph Baumgartner. Nizozemski vratar se postavio na prvoj vratnici kao da je hokejaški golman, spustio se u čučanj, a Sabitzer mu je zavukao loptu iznad glave, pod gredu.

Nizozemci su do kraja dvoboja pokušali doći do izjednačenja, ali je organizirana austrijska obrana izdržala taj pritisak i zasluženo došla do velike pobjede.

Austrijanci će tako u osminu finala s čelne pozicije i igrati protiv drugoplasirane momčadi skupine F, a to će najvjerojatnije biti Turska ili Češka. Nizozemci će biti jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi, a ovisno o tome tko će biti preostale tri, ždrijeb ih vodi na Španjolsku, Pobjednika skupine C ili pobjednika skupine E.

NIZOZEMSKA - AUSTRIJA 2-3 (0-1)

Berlin. Olimpijski stadion. Sudac: Ivan Kružliak (Slovačka).

Strijelci: 0-1 Donyell Malen (6-ag), 1-1 Cody Gakpo (47), 1-2 Romano Schmid (59), 2-2 Memphis Depay (75), 2-3 Marcel Sabitzer (80)

Žuti kartoni: Posch, Wimmer, Querfeld (Austrija)

Crveni kartoni: -

NIZOZEMSKA: Verbruggen - Geertruida, De Vrij, Van Dijk, Ake (od 66. Van de Ven) - Reijnders (od 66. Wijnaldum), Schouten, Veerman (od 35. Simons) - Malen (od 72. Weghorst), Depay, Gakpo. Izbornik: R. Koeman.

AUSTRIJA: Pentz - Posch, Woeber, Lienhart (od 62. Querfeld), Prass - Seiwald, Grillitsch (od 62. Laimer) - Wimmer (od 62. Baumgartner), Sabitzer, Schmid (od 90+2. Weimann)  - Arnautović (od 78. Gregoritsch). Izbornik: R. Rangnick.


Reci što misliš!