Sport

13. travnja

Hrvatski planinarski savez obilježit će 150. obljetnicu organiziranog planinarstva u Hrvatskoj usponom na Klek

Hrvatski planinarski savez obilježit će 150. obljetnicu organiziranog planinarstva u Hrvatskoj usponom na Klek

Hrvatski planinarski savez organizira u subotu 13. travnja 2024. uspon na Klek kod Ogulina. Taj uspon jedna je od središnjih akcija obilježavanja 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Uspon započinje u subotu 13. travnja 2024. između 8 i 10 sati u Bjelskom kod Ogulina, odakle se za 50 minuta uspona stiže do planinarskog doma Klek. 

Ovim prigodnim usponom na Klek planinari iz svih krajeva Hrvatske prisjetit će se povijesnog susreta u Ogulinu 1874. kada je profesor Johannes Frischauf iz Graza Budi Budisavljeviću i Vladimiru Mažuraniću predložio da se u Hrvatskoj osnuje planinarska organizacija. 

Nedugo potom u Zagrebu je osnovano Hrvatsko planinsko družtvo (HPD), čime su Hrvati postali deveti narod svijeta i prvi u ovom dijelu Europe sa svojom planinarskom organizacijom. U početku su u planinarskoj udruzi uglavnom djelovali prirodoslovci i drugi istraživači, od kojih su mnogi ujedno bili osnivači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilišta u Zagrebu i pokretači mnogih znanstvenih, kulturnih i društvenih zbivanja.

Uspon započinje u subotu 13. travnja 2024. između 8 i 10 sati u Bjelskom kod Ogulina, odakle se za 50 minuta uspona stiže do planinarskog doma Klek. 

Prigodni program kod planinarskog doma započinje u 11 sati, a osim kratkih govora sadržavat će atraktivnu pokaznu vježbu HGSS-a. Kod planinarskog doma svi zainteresirani sudionici dobit će razglednicu Kleka i prigodni pečat. Uspon na vrh Kleka bit će organiziran uz vodstvo planinarskih vodiča HPS-a i osiguranje članova HGSS-a. 

Nakon uspona za sve sudionike priređuju se besplatan ručak i planinarsko druženje u Bjelskom ispod Kleka. Na dan uspona od 8 do 19 sati bit će također i besplatan ulaz i razgled Alpinističke zbirke u Zavičajnom muzeju u Ogulinu.

Obilježavanjem 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj 2024. godine Hrvatski planinarski savez predstavlja planinarskoj i široj javnosti bogatu tradiciju i postignuća hrvatskog planinarstva.

U dugoj povijesti hrvatskog planinarstva osobito su značajne brojne alpinističke ekspedicije u sva svjetska velegorja, uključujući i uspješne ekspedicije na najviše vrhove svijeta, kao i postignuća speleologa koji istražuju bogat podzemni svijet Dinarskoga gorja. 

Hrvatski alpinisti izveli su 19 ekspedicijskih uspona na vrhove više od 8000 metara, među kojima i uspješne uspone na najviši vrh svijeta Mount Everest (8848 m), a također su ispenjali sve najviše vrhove i najzahtjevnije stijene na svim kontinentima. 

Speleološka djelatnost ima dugu tradiciju i brojna svjetski zapažena postignuća koja predstavljaju temelj za mnoga značajna znanstvena i primijenjena istraživanja. Godine 1950. godine upravo u Hrvatskom planinarskom savezu osnovana je Hrvatska gorska služba spašavanja, koja se se snažno razvila i postala prepoznatljiva javna služba za spašavanje na svim neurbanim terenima gdje se mogu primijeniti spašavateljska znanja, vještine i oprema.

Tijekom Domovinskog rata hrvatski planinari aktivno su se uključili u obranu domovine, a u Hrvatskom planinarskom savezu je od najspremnijih alpinista, speleologa i gorskih spašavatelja formirana specijalna postrojba Glavnog stožera HV-a (Planinska satnija Velebit). Hrvatski planinari aktivno se skrbe o više od 6500 kilometara planinarskih putova i 160 planinarskih domova, kuća i skloništa. 

Dodatni sadržaj za planinarenje pružaju planinarske obilaznice, među kojima je najpopularnija Hrvatska planinarska obilaznica sa 158 kontrolnih točaka i šest stupnjeva priznanja. Po programima HPS-a svake se godine provede više od stotinu raznovrsnih planinarskih škola.

PROGRAM USPONA NA KLEK 13. 4. 2024.

8 – 10 h Prijava sudionika, polazak iz Bjelskog na Klek

10 – 11 h Okupljanje kod planinarskog doma na Kleku

11 h Prigodne riječi predsjednika Hrvatskog planinarskog saveza, domaćina i pokrovitelja proslave kod planinarskog doma Klek

11:30 h Pokazna vježba HGSS-a

12 – 14 h Uspon planinara na vrh Kleka

13 – 16 h Povratak s Kleka prema Bjelskom, besplatan planinarski ručak u Bjelskom

14 - 16 h Koncert grupe Speen na Bjelskom

Tijekom cijelog dana: slobodan ulaz u Alpinističku zbirku Zavičajnog muzeja u Ogulinu za članove HPS-a - radno vrijeme od 8:00 do 19:00 sati.


Reci što misliš!