Sport

#ufokusu

Tri su scenarija za KK Zadar

Tri su scenarija za KK Zadar
Šime Zelić/ PIXSELL

Nadzorni odbor KK Zadar danas je medijima predstavio financijsko stanje kluba, ali i tri moguća scenarija. Evo detalja!

ZATEČENO FINANCIJSKO STANJE 30.6.2022.

Na dan 30. lipnja 2022. godine sukladno nalazima revizije obveze kluba iznosile su  3.046.070 €. Najveće su bile obveze prema dobavljačima – 2.234.746 €, obveze prema bankama i drugim financijskim institucijama iznosile su 604.250 €, a prema zaposlenicima 12,300 €. Najveći vjerovnici na dan 30. lipnja bili su ŠC Višnjik s 1.244.643 eura i Liburnija sa 113.672 eura.

SPORTSKI BUDŽET KLUBA U ODNOSU NA ABA-LIGAŠKU KONKURENCIJU

Kada uspoređujemo proračune momčadi (neto plaće igrača) u AdmiralBet ABA ligi, Zadar je pri samom dnu s 0,4 milijuna eura, manji je jedino momčadi Mega MIS. Rezultatski Zadar je bio iznad momčadi s milijunskim budžetom (Igokea i Mornar) što je izvanredno sportsko ostvaranje

TROŠKOVI POSLOVANJA DO 31.3.2023.

Troškovi ove sezone zaključno sa zadnjim računovodstvenim obračunom na 31.3. su za 8% veći u odnosu na lani u istom periodu, ali najviše iz razloga što se lani kasnilo s fakturama za prvu ekipu za koju znamo da je lani bila gotovo 30% skuplja nego ove godine, pa će u konačnici na kraju sezone ukupni troškovi  biti zasigurno manji nego prošle sezone. U analizi troškova po stavkama, ove sezone imamo veći broj trenera u omladinskom pogonu pa su troškovi radne zajednice veći za 35%, dok su se struja i režije gotovo udvostručile, a na najmu dvorane na Višnjiku uštedjelo se 50.000 eura, uz prihode od ulaznica koji su do utakmice sa Crvenom Zvezdom sjele na račun Kluba u iznosu od 130.000 € brutto.

PROJEKCIJA POSLOVANJA DO KRAJA SEZONE

Prihodi od sponzora iznosili su 491.000 €. Od kapitalne pomoći Grada ove godine zatvoren je kredit OTP banci te pozajmica Gradu, pa je Klub realno imao svega 80.000 € iz gradskog izvora.

Ukupan dospjeli dug na kraju sezone u koji su uključene obveze iz predstečajna nagodbe, a za koji Klub nema pokrića iznosit će u projekciji cca 1.2M €, odnosno 765K € ako dug iz predstečajne nagodbe gledamo odvojeno kao obveze iz prošlih godina.

Sa jednogodišnjom pozajmicom koja je jedina zakonska opcija za zaduživanje od 995K € (7,5M kn) Klub bi sezonu završio sa 207K € minusa od čega je 159K € dug prema Š.C. Višnjik koji je moguće zatvoriti preko projekata iz gradskog proračuna 

PUT KA FINANCIJSKOM OZDRAVLJENJU K.K. ZADAR

Ključne točke za ozdravljenje kluba su: hitna pozajmica Grada u iznosu od 132.000 € kako bi se riješile goruće obveze u svibnju, zatim odobrenje 5-godišnjeg financijskog plana od strane većine u Gradskom Vjeću, politički konsenzus za „jesenski“ rebalans u iznosu od 331.000€, uz nužno povećanje gradskog proračuna 2024. za Klub na 1 milijun eura (bez rebalansa), te zaključno jamstvo Grada za jednogodišnju pozajmicu od banke u iznosu od 868.000 € najkasnije do 10. lipnja, kako bi se podmirile sve dospjele obveze i mirno ušlo u iduću sezonu.

Natječaj za novog direktora planira se najkasnije do kraja mjeseca, kako bi započeo s radom do 1. srpnja ove godine

TRI SCENARIJA ZA KK ZADAR

SCENARIJ 1: Gradski proračun na 1 milijun € (ili s rebalansom u današnjem slučaju) - dug vraćamo nakon dvije sezone, seniorska momčad s kontinuiranim rastom budžeta koja će privući nove sponzore i publiku te otvaranje akademije u sezoni 2025./26. Bitno za naglasiti da je ovaj scenarij podržan večinski od strane predsjednika klubova u Gradskom vijeću na sastanku u veljači ove godine

SCENARIJ 2: Gradski proračun na 1m € iduće godine uz jamstvo za pozajmicu - dug vraćamo jednu sezonu kasnije, projekt akademije kreće 2026./27., veći trošak kamata na pozajmice

SCENARIJ 3: Ostajemo na 5 milijuna kuna dugoročno - s najmanjim budžetom u ABA ligi ispadamo iz lige, a time gubimo atraktivnost za sponzore i publiku, smanjujemo radnu zajednicu, klub seli u Jazine a naplata dugovanja ostaje upitna.

 


Reci što misliš!