Sport

Košarka, AdmiralBet ABA liga

Thompson i Carter povukli a Drežnjak zapečatio vrijednu pobjedu Zadra nad Krkom

Thompson i Carter povukli a Drežnjak zapečatio vrijednu pobjedu Zadra nad Krkom
Zvonko Kucelin/ KK Zadar

U prvoj utakmici 17. k ola regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra upisali su večeras u Krešinom domu na krilima sjajnih Drežnjaka, Cartera i Thompsona vrlo vrijednu pobjedu nad Krkom, direktnim konkurentom u borbi za ostanak u ligi rezultatom 78-71.

Krenuli su Zadrani tricom Jordana, da bi Krka pve poene postigla tek nakon dvije i pol minute košem raspoloženog Thomasa, koji vrlo nakon toga brzo stavlja tricu te asistira Stergaru za 3-7. Prvu dionicu obilježili su brojni promašeni ziceri Thompsona ali ipak se Zadrani uskoro vraćaju u vodstvo koševima Cartera, Mavre i tricom Thompsona, bilo je 11-9. Krku sjajno služi šut a pogotovo trica te su su do isteka prve četvrtine vratili u vodstvo koje je u jednom trenutku iznosilo čak i +7, a na mali odmor otišlo se vodstvom gostiju 19-24.

Ništa se bitnog na početku druge četvrtine nije promijenilo u igri Zadra, dapače Krka je koševima Lapornika i tricom Thomasa otišla na, ispostavilo se kasnije, najviših +8, 21-29. Zadranima se tad napokon i ispod koša ukazuje Thompson koji zabija 4 uzastopna poena za povratak na -4. Jednim njegovim pogođenim bacanjem domaći se u 17. minuti približavaju na minimalnih 29-31. Do isteka prvog poluvremena trice za goste zabijaju Stipčević i Lapornik za 31-37, da bi se na veliki odmor otišlo rezultatom 33-37 iako su Zadrani u zadnjem napadu promašili čak 4 šuta (Jordano i Mavra trice, te Jordano i Junaković polaganja) za smanjenje razlike.

Kod Zadrana u prvih 20 minuta najefikasniji Thompson s 12 poena i 7 skokova te Carter sa 7 poena, 6 skokova i 4 asistencije dok je goste predvodio Thomas s 15 a po 8 su zabili Stipčević i Luka Lapornik.

U trećoj dionici napokon se ukazao pravi Zadar! Serijom 10-3 na početku u koju su  4 poena ugradili Thompson i 5 Carter poveli su domaći 43-40. Ipak gosti i dalje ne promašuju, a pogotovo ne trice tako da su nakon nove Stipčevićeve ponovo i bacanjima Lapornika ponovo u vodstvu 51-55. Nakon Carterove blokade Drežnjak zabija važnu tricu, a Junaković s 4 uzastopna poena vraća Zadar u prednost 58-55. Drežnjak zabija 4 uzastopna bacanja za +7 Zadra, 62-55, da bi četvrtinu ipak zaključio bacanjima Lapornik za 62-57. Ovu su dionicu Zadrani dobili s 9 poena razlike, 29-20.

Drežnjak je posljednju dionicu otvorio svojom novom tricom, a kad je nakon njega zabio i Bursać za +10, 67-57, činilo se da će Zadar ipak bez većih stresova do pobjede u ovom susretu. Ali, Zadar kao Zadar, za tren je brojnim pogreškama i nerezonskim šutevima doveo pobjedu u pitanje. S četiri uzastopna poena Škedelja, pa pet poena (dvica i trica Luke Lapornika) i košem Frencha, Krka radi seriju 11-0 i ponovo vodi 67-68, do kraja su bile tri minute.

Opet je Drežnjak taj koji režira, ovaj put konačan, povratak Zadrana, zabija 5 poena u nizu (dva polaganja uz jedno dodatno bacanje) a nakon njega Thompson zabija za +6, 74-68, minutu i pol prije kraja. Stipčević zabija tricu s 9 metara, no Carter zabija jedan od onih svojih "trademark" poena za 5 metara za potvrdu pobjede, koju novim pogođenim bacanjima zaključuje igrač utakmice Dario Drežnjak za konačnih 78-71.

Kompletna statistika

Zaslužena pobjeda Zadrana koji su uspjeli odoljeti ludoj tricaškoj večeri Krke (13/28) te na krilima napokon probuđenog Thompsona (22 poena, 9 skokova, 3 blokade i 3 ukradene lopte), Cartera (16 poena, 8 skokova i 7 asistencija) a poglavito Drežnjaka u trenucima kada se odlučivalo o pobjedniku (18 poena, 4 skoka) upisali petu pobjedu u ABA ligi. Bili su Zadrani bolji u šutu za dva (47/38 posto), u skoku (39/35), isporučili su više asistencija (17/13) i imali duplo manje izgubljenih lopti (7/14) o čemu govori i indeks valorizacije momčadi (99/62). Kod gostiju bolji od ostalih bili su Thomas s 22 poena i 8 skokova, Miha Lapornik s 18 i Stipčević s 14 poena i 11 skokova.

Četvrta je ovo pobjeda Zadrana u posljednjih 6 utakmica ABA lige, dok su gosti iz Novog Mesta zabilježili 9. uzastopni poraz, čime su ostali u vrlo ozbiljnoj situaciji sa samo 3 pobjede (jednu više od posljednjeg Splita).

U 18. kolu košarkaši Zadra gostuju kod još jednog direktnog konkurenta u borbi za ostanak u ligi, momčadi Borca iz Čačka koji je na četiri pobjede. Utakmica je na rasporedu u petak, 28. siječnja s početkom u 21 sat.

Već u nedjelju, 23. siječnja s početkom u 19 sati košarkaši Zadra u Krešinom domu u HT Premijer ligi dočekuju momčad Šibenke.


Reci što misliš!