Sport

#košarka

Zadar prokockao plus 16, izvrsni Mavra u posljednjim minutama osigurao ostanak

Zadar prokockao plus 16, izvrsni Mavra u posljednjim minutama osigurao ostanak
Zvonko Kucelin/ KK Zadar

Košarkaši Zadra svladali su Cibonu u zaostaloj utakmici 12. kola ABA lige rezultatom 97:92. Iako su na veliki odmor otišli s plus 16, igrači Veljka Mršića u nastavku su prokockali veliku prednost te su u posljednjoj minuti spašavali „živu glavu“ i bodove vrijedne ostanka u elitnom razredu regionalne košarke.

Zagrepčani su u Donatov grad stigli samo s osam igrača u zapisniku, no igrači Vladimira Jovanovića, svim nedaćama unatoč, nisu na parket izišli s bijelom zastavom. Izuzev kratkotrajnog odvajanja Zadra koji je polaganjem Chinanua Onuakua u šestoj minuti otišao na 16:9, veći dio prvog poluvremena gledali smo izjednačen susret. Premda bez nekolicine bitnih karika, prije svega Darka Planinića i ozlijeđenog Scottieja Reynoldsa, ali i novopridošlog Jakova Mustapića, „Vukovi“ su krajem prve četvrtine pokazali da i u okrnjenom sastavu itekako mogu ugristi te su zakucavanjem Drežnjaka u kontri poveli 19:21.

U izjednačenom ritmu se nastavilo sve do sredine druge dionice kada su domaćini krenuli u tricašku seriju. Sve je dvama dalekometnim ubačajima započeo Kodi Justice, a nakon što su mu se pridružili Dominik Mavra i Jan Palokaj, zaključivši rafalnu paljbu u četiri čina, semafor je pokazivao 42:31 za Mršićeve momke. Bila je to prva dvoznamenkasta prednost Zadra koji je do odlaska na veliki odmor ne samo vješto sačuvao, već i podebljao prednost pa se u svlačionice otišlo s 57:41 za domaći sastav.

FOTO: Zvonko Kucelin/KK Zadar

Goste je na otvaranju nastavka povukao mladi Roko Prkačin koji je u nepunih šest minuta ubacio 11 poena (četiri dvice i trica), a kada su mu se dvama ubačajima iza linije 6,75 priključili Drežnjak i Novačić, trener Mršić je uvidio da je „vrag odnio šalu“ i reagirao minutom odmora. Semafor je u tim trenucima još pokazivao razmjerno ugodnih plus osam za Zadar (64:56), no nije trebalo dugo čekati da se Zagrepčani prišuljaju na samo dva poena zaostatka.

Nalet Cibone nakratko je s četiri poena odbio Carter, pa se u odlučujuću dionicu ušlo s plus osam na domaćem kontu (70:62), no gostujuća mladost je učas prepolovila zaostatak i dovela vodu do grla zadarskog sastava. Kada je Ivan Marić na ulasku u 32. minutu tricom smanjio na samo minus jedan, zaokruživši gostujuću seriju 0:7, činilo se da se vjetar već okrenuo i počeo dobrano puhati u jedra plavoga broda sa Save, a da dojam ne vara potvrdila je trica Roka Prkačina kojom su „Cibosi“ pet minuta prije kraja došli do prvog vodstva (75:76).

FOTO: Zvonko Kucelin/KK Zadar

Trener Mršić je pozvao novi „time-out“, no razigrani gosti su preko Novačića i Prkačina nastavili u dobrom ritmu pa je Zadrane na životu držao tek raspoloženi Mavra. Prvo je 26-godišnji Zadranin tricom smanjio na 80:81, da bi koji napad kasnije novim dalekometnim ubačajem vratio svoju momčad u vodstvo (86:85). Isti je igrač nakon dvaju pogođenih slobodnih bacanja novom tricom odveo svoju momčad na plus četiri (91:87), ali mladi Roko Prkačin je odbijao potpisati predaju i s iste udaljenosti ponovno primakao goste na minus jedan.

Bila je to prava drama, a da se ona sretno završi po momčad s Višnjika pobrinuo se Dominik Mavra koji je polaganjem i svojim 33. poenom ponovno stavio pritisak na goste. Tricu je s druge strane promašio Drežnjak, nakon čega je Carter s linije slobodnih bacanja odveo Zadar na 95:90, što je, pokazat će se, bilo nedostižno za „Cibose“ u posljednjih devet sekundi.

Najzaslužniji za vrijednu pobjedu Zadra bio je Dominik Mavra s 33 poena, pet skokova i pet asistencija, dok je goste predvodio fantastični Roko Prkačin s 38 koševa i deset skokova.

Standings provided by SofaScore LiveScore