Sport

#košarka

Zadar u završnici „ispustio“ Cibonu i zakomplicirao borbu za ostanak u ABA ligi

Zadar u završnici „ispustio“ Cibonu i zakomplicirao borbu za ostanak u ABA ligi
Šime Zelić/ KK Zadar

Košarkaši Zadra poraženi su na gostovanju u Zagrebu u 25. kolu ABA lige od Cibone rezultatom 77:75. Imali su Mršićevi momci visokih plus 12 uoči posljednje četvrtine, no u odlučujućih deset minuta su ubacili tek jednako toliko poena i „darovali“ bodove momcima iz Savske.

Zadar je dobro ušao u susret. Čvrsta obrana limitirala je „Cibose“ na samo devet poena u prvih sedam minuta, a s druge je strane šut za tri poena bio na visokoj razini (4/6), pa je trener Jovanović vrlo rano, pri rezultatu 9:20, bio primoran pozvati minutu odmora. Domaćini su nastupili sa samo devet igrača te je bilo jasno da će biti potreban veliki doprinos s klupe misle li „Vukovi“ parirati raspoloženim gostima, a prva iskra je došla preko mladog Lovre Gnjidića koji je nadogradio tricu Marića i primakao svoju momčad na minus šest uoči početka druge dionice (17:23).

Bila je to tek kratkotrajna ugroza zadarskih planova. Odgovorio je na drugoj strani Kodi Justice i s pet poena u tek nešto više od 60 sekundi vratio svoju momčad na dvoznamenkastu razliku. Narednih je nekoliko minuta proteklo u izjednačenoj igri u kojoj su Mršićevi momci bez većih problema držali Zagrepčane na desetak poena manjka, a prednost je mogla biti i veća da Zadrani nisu promašili svako drugo slobodno bacanje koje su uputili prema domaćem košu. Kazna za tu nepreciznost stigla je u samoj završnici prvog poluvremena preko Krešimira Radovčića i Ivana Novačića koji su dvjema tricama primakli Cibonu na samo minus tri (33:36), s koliko se i otišlo na veliki odmor.

Otvaranje nastavka donijelo je igru „mačke i miša“ u kojoj su ritam diktirali gosti, no više od same košarke za zanimljivost se pobrinula sudačka trojka koja je zauzela dosta interesantan kriterij pa su iz igre jedan za drugim zbog pet osobnih pogrešaka „izletjeli“ prvo Domagoj Vuković, a onda i Chinanu Onuaku. S druge je strane penalima bio opterećen prvi centar Cibone Darko Planinić pa se u završnicu treće četvrtine ušlo s tri poena prednosti Zadra (51:54), nakon čega je uslijedio prvi dalmatinski tornado. Kratak i intenzivan. Jure Planinić je pokrenuo, a Justice Carter dovršio gostujuću seriju 1:10 nakon koje je semafor pokazivao 53:65 za Mršićeve momke (53:65).

Povratak Cibone došao je iza linije 6,75. Kanonadu je otvorio Novačić, nakratko mu se priključio Igor Marić, da bi rođeni Zadranin s novim dvjema tricama, svojom petom i šestom u susretu, primakao domaćine na samo minus dva pet minuta prije kraja (70:72). Darko Planinić, koji je od otvaranja nastavka igrao s četiri osobne pogreške, nedugo potom je poravnao na 72:72, da bi prvu prednost Zagrepčanima još od početnih 4:3 donio Drežnjak s linije penala.

Nakon slobodnih bacanja Radovčića uzvratio je Palokaj tricom, tek prvom Zadra nakon prvog poluvremena, no mladi Prkačin je tridesetak sekundi prije kraja popravio promašaj Drežnjaka i doveo domaćine na 76:75. Posljednji napad Zadra išao je na Mavru koji je promašio šut za tri poena, nakon čega je domaću pobjedu potvrdio Mateo Drežnjak pogodivši prvo i namjerno promašivši drugo slobodno bacanje.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Ivan Novačić s 23 poena, dok je trojicu dvoznamenkastih kod gostiju predvodio Justice Carter sa 16 koševa.

Standings provided by SofaScore LiveScore