Sport

grafički prikaz

Statistička analiza: KK Zadar igra prosječnu obranu, ali ima drugi najgori napad ABA lige

Statistička analiza: KK Zadar igra prosječnu obranu, ali ima drugi najgori napad ABA lige
Marko Dimić/PIXSELL

Nakon odigrane četvrtine sezone, ABA liga je izbacila grafikon koji analizira napadačku i obrambenu učinkovitost momčadi koje se natječu u elitnom razredu regionalne košarke.

Grafikon predstavlja poziciju momčadi na temelju toga koliko su iznad ili ispod prosjeka ABA lige po primljenim i dozvoljenim poenima po posjedu, te daje pregled timova koji su se najviše istaknuli u prvom dijelu sezone.

Crvena zvezda je bila najuravnoteženija momčad ove sezone, odvajajući se od ostatka lige kombinacijom eksplozivnog napada i aktivne obrane na perimetru. Iako su Beograđani na omjeru 8-0, odigrali su samo jednu utakmicu protiv tri najbolje momčadi prema statističkim pokazateljima, te će izazovi s kojima će se suočiti tijekom sljedećih nekoliko tjedana dati više podataka o tome gdje se nalaze.

Utrka za drugo mjesto u pogledu razlike u učinkovitosti trenutno je izuzetno tijesna jer su Cedevita Olimpija i Mornar odvojeni za samo 0,01 poen po posjedu. Obje su momčadi jako dobre po napadačkom učinku, ali morat će poboljšati igru na defenzivnom dijelu paketa žele li se boriti za naslov. Budućnost VOLI je zanimljiv slučaj jer se radi o neporaženoj momčadi, ali treba imati na umu da su Podgoričani do ovog trenutka odigrali samo pet utakmica.

Među drugom skupinom timova, ističu se Partizan NIS, Igokea i Mega Soccerbet. Ako je povijest dobar pokazatelj, sve tri momčadi će u nastavku sezone morati prikazati puno bolje igre žele li ući u konkurenciju za vrh.

Hrvatski predstavnici se nalaze u donjem dijelu grafikona, pri čemu su najbolji Splićani s prosječnom obranom i ispodprosječnim napadom. Slijedi Zadar koju se nalazi oko ligaškog prosjeka po broju primljenih poena po posjedu, ali s drugom najslabijom napadačkom učinkovitošću, dok je najgora Cibona koja je ispod prosjeka u obje kategorije.

04cc83e656a53a7d510806f7a099315a.png?v=3

Na dnu se, sasvim očekivano, nalazi Koper Primorska koja je po igračkoj kvaliteti ove sezone "zalutala" u elitni razred regionalne košarke.