Sport

Vuelta

Gaudu pobjeda u zadnjih 100 metara, Roglič ostao na vrhu

Gaudu pobjeda u zadnjih 100 metara, Roglič ostao na vrhu

Francuski 24-godišnji biciklist David Gaudu (Groupama-FDJ) u subotu je dočekao svoju prvu etapnu pobjedu na Grand Tour utrkama slavljem u 11. etapi Vuelte, a Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma) je zadržao crvenu majicu vodećeg u ukupnom redoslijedu.

Bila je to do sada najzahtjevnija etapa na ovogodišnjoj Vuelti, s pet kategoriziranih uspona, od čega su četiri bila prve kategorije. Gaudu je bio jedan od osmorice biciklista koji su većim dijelom 170 km dugačke etape bili u bijegu od glavne skupine i dobrim dijelom imali prednost koja je bila gotovo tri minute.

U toj je skupini bio i Španjolac Marc Soler (Movistar) koji je za vodećim Rogličem zaostajao 3:52 minute u ukupnom redoslijedu. Soler je na posljednjem, najtežem usponu, glasovitu La Farraponu, pet kilometara prije cilja krenuo u napad, a jedini koji je uspio pratiti njegov tempo bio je Gaudu.

Dvojac je zajedno stigao u završnicu etape, a Gaudu je u zadnjih 100 metara uspio pobjeći Soleru i pobijediti sa četiri sekunde prednosti. Treći je bio Australac Michael Storer (Sunweb) koji je na cilj stigao sa 52 sekunde zaostatka zajedno s momčadskim kolegom Britancem Markom Donovanom.

Skupina u kojoj su bili glavni konkurenti za naslov Roglič i Richard Carapaz (INEOS Grenadiers), na cilj je došla sa zaostatkom od jedne minute i tri sekunde za pobjednikom. Carapaz je bio deveti, a Roglič deseti, tako da su i dalje ostali s istim ukupnim vremenom na prvom i drugom mjestu, dok trećeplasirani Irac Daniel Martin (Israel Start-Up Nation) zaostaje 25 sekundi.

U nedjelju je na rasporedu još jedna teška, planinska etapa, dužine 109,4 km od La Pole Llaviane do cilja na glasovitom 12,4 km dugačkom usponu na Angliru s prosječnim nagibom od 9,9 posto i dionicama od 300-njak metara na kojoj nagib prelazi 20 posto. Uz taj uspon posebne kategorije, pred biciklistima su u ovoj "kraljevskoj" etapi još dva uspona treće i dva uspona prve kategorije.