Sport

subota, 24. kolovoza

18 posada na 8. Jadranovom noćnom veslačkom dvoboju osmeraca u Jazinama

18 posada na 8. Jadranovom noćnom veslačkom dvoboju osmeraca u Jazinama
Bojan Bogdanić

Jedina noćna veslačka utrka u Hrvatskoj po osmi puta održati će se na stazi u Jazinama. Dvoboji osmeraca na sprinterskoj stazi od 500 metara pod svjetlima reflektora održati će se u subotu, 24. kolovoza s početkom u 18 sati, kada će krenuti eliminacijske utrke, pa sve do oko 21.30 sati kada su predviđene završne finalne utrke.

Prijavljeno je ukupno 18 osmeraca u različitim kategorijama, od otvorene, veteranske i mix kategorije u kojoj se zajedno natječu muškarci i žene u kombiniranim posadama.

Jadranov veslački dvoboj je sprint regata na kojoj se natječu osmerci. Jedinstvena je po tome je jedina noćna veslačka utrka u Hrvatskoj odnosno dio utrka vesla se pod svjetlima reflektora.

Lokacija natjecanja biti će u uvali Jazine odnosno ispred Veslačkog kluba Jadran. Fiksni start je predviđen na početku uvale s ciljem na gradskom mostu što će biti vidljivo označeno. Dio utrka, odnosno finalne utrke biti će veslane pod svjetlima reflektora u večernjem terminu.

Image may contain: textDuljina staze iznosi 500 metara odnosno vremenski oko 1 minutu i 30 sekundi.

Natjecanje će se odvijati po kup sistemu, što znači da će se prva utrka odrediti ždrijebom, a dalje će ići posade koje budu uspješnije u međusobnom dvoboju. Medalje i nagrade biti će uručene za tri najbolje posade.

O utrci Jadranov veslački dvoboj osmeraca:

Čitava utrka je osmišljena kao festival veslanja, a osmerac, kao najatraktivnija disciplina u veslanju ima veliku tradiciju u povijesti zadarskog veslanja.

Veslački klub Jadran, kao najstarije djelatno sportsko društvo u Gradu Zadru,  baštinik je tradicije organiziranog veslanja u Zadru već više jednog stoljeća, točnije od 1908. godine. Zadarski veslači osvojili su dvije brončane olimpijske medalje, i to u osmercu u Parizu 1924. i Branimir Vujević 2000. u Sidneyu.

Bilo je velikih uspjeha i na domaćim natjecanjima, gdje je osvojeno više od 60 naslova prvaka države u disciplini osmerca u kategorijama od juniora do seniora. Upravo zbog ovih činjenica odlučili smo organizirati natjecanje osmeraca ovdje u Jazinama kako bi prikazali našim sugrađanima veslanje u svojem najatraktivnijem izdanju ili kako ga u veslanju nazivaju kraljevskoj disciplini.

Podaci o regati

  • Tip regate: sprint dvobojska regata
  • Start u početku uvale Jazine, cilj na mostu
  • Duljina staze: 500m – oko 1 minutu i 20 sekundi
  • Početak u 18:00 sati, završetak oko 21:30 sati
  • Nastupiti će ukupno 17 posada osmeraca
  • U utrkama će nastupiti i veslači veterani koji su nastupali na OI i SP

Podaci o osmercu

Duljina: oko 19m
Masa: 96 kg
Brzina: u utrci oko 25 km/h - 12 kt

Web stranica regate

Facebook stranica regate


Reci što misliš!