Sport

kraj jedne ere

Nakon 20 godina rada, ugašen je messenger AIM

Nakon 20 godina rada, ugašen je messenger AIM

Američka kompanija America On Line (AOL), danas pod Verizonom i poznatija kao Oath, objavila je još prije dva mjeseca da će 17. prosinca ugasiti svoju nekad popularnu aplikaciju za razmjena poruka pod nazivom AIM, koju stariji korisnici interneta jako dobro znaju. Najavljeno se ispunilo i u povijest odlazi usluga koja je obilježila svoju epohu

"Žao nam je, ali AOL Instant Messenger se gasi. Njegovi korisnici ne moraju pritom brinuti jer ovaj potez nema utjecaja na usluge kao AO​​L Mail, AOL Desktop Gold i pretplate općenito. Što se tiče zamjene za AIM, nemamo je u planu", priopćio je Oath nakon gašenja AIM-a, prenosi ICT Business.

Pokrenut je 1997. godine, u doba kad su lideri na tržištu bili IRC chatovi, Netscape, AltaVista, ICQ... No, čak i u takvoj konkurenciji AIM se uspio snaći te privući na Windows operativnom sustavu više korisnika no itko od navedenih. Dapače, većina njih je davno propala. Čak je AIM uspio odoljeti pojavi Skypea, Google Talka, MSN-a... No, pametne telefone i jačanje aplikacija za razmjenu poruka nije.

Hangouts, Messenger, WhatsApp, Viber, WeChat... ipak su postali premoćni i AOL je shvatio da se više ne isplati održavati uslugu koju korisnici ne 'doživljavaju'. A od nostalgije se ipak ne živi. Ali, uvijek će ostati činjenica da je AIM samo u Sjedinjenim Američkim Državama imao na desetke milijuna korisnika i da je popularizirao instantne komunikacije i razmjenu multimedije. Na samom kraju ostalo je svega 500 tisuća aktivnih korisnika.

Oni koje vodi nostalgija tako ostaju samo na ICQ-u, koji i nakon 21 godine postojanja ne posustaje. Istina, na vrhuncu je imao više od stotinu milijuna korisnika, a danas ih je nekoliko milijuna, no ne zna se točno. Posljednji podatak je iz 2013., kad je ICQ imao 11 milijuna aktivnih korisnika.

Šteta za AIM da nije uspio preživjeti, ali tržište određuje situaciju, a na njemu sa stotinama milijuna aktivnih korisnika prevladavaju ipak neki drugi velikani, kakav je AIM bio prije skoro dvadeset godina...


Reci što misliš!