Sport

Roland Garros

Briljantna Jelena Ostapenko najmlađa pobjednica Roland Garrosa još od Ive Majoli

Briljantna Jelena Ostapenko najmlađa pobjednica Roland Garrosa još od Ive Majoli
Roland Garros

Latvijka, rođena samo dan nakon trijumfa Ive Majoli nad Martinom Hingis, na istom je terenu dočekala najveći trenutak u karijeri i već u osmom pokušaju osvojila svoj prvi Grand Slam trofej

Jelena Ostapenko postala je prva latvijka tenisačica s Grand Slam naslovom, nakon što je u subotnjem finalu preokretom došla do pobjede 4-6, 6-4, 6-3 nad Rumunjkom Simonom Halep, kojom je ova 20-godišnjakinja postala najmlađom pobjednicom Roland Garrosa nakon naše Ive Majoli, koja je imala 19 godina i 300 dana kad je 1997. trijumfirala u Parizu. 

U prvom setu Ostapenko je platila danak nervozi i velikom broju neforsiranih pogrešaka (23), tako da je čak triput izgubila servis, a time i set u kojem je dvaput stvorila 'break' prednosti.

U drugom setu je iskusna 25-godišnja Rumunjka, finalistica Roland Garrosa iz 2014. godine, povela 3-0, imala i tri 'break-lopte' za 4-0, ali se Ostapenko uspjela izvući i nizom od četiri gema vratiti u meč. Latvijka je u drugom setu počela pogađati iz svih pozicija i tako razbila obranu Simone Halep koja je odlučila čekati pogreške svoje pet godina mlađe suparnice.

Sličan je bio i scenarij trećeg seta. Halep je 'breakom' povela 3-1, ali to je bilo sve što smo od nje vidjeli. Ostapenko je do kraja meča nanizala pet gemova, triput slomila servis svoje suparnice i postala prva nepostavljena pariška pobjednica, čime se pridružila Gustavu Kuertenu koji je to učinio u muškoj konkurenciji, upravo na dan kad je Latvijka došla na svijet.

U tenisu bez zadrške, s puno rizika, Ostapenko je završila finale sa 54 'winnera' i 54 neforsirane pogreške, dok je Halep imala samo 8 izravnih poena i 10 pogrešaka. Ipak, taktika 20-godišnje Latvijke se isplatila.

Ostapenko je za pobjedu zaradila 2000 bodova i 2,1 milijuna eura te će u ponedjeljak skočiti sa 47. na 12. mjesto WTA ljestvice.

Simoni Halep je ostalo 1200 bodova i ček na 1,06 milijuna eura. Rumunjka je poražena u svom drugom pariškom finalu, a time je propustila priliku u ponedjeljak zasjesti na čelno mjesto WTA ljestvice.

RG, tenisačice - finale

Jelena Ostapenko (Lat) - Simona Halep (Rum/3) 4-6, 6-4, 6-3


Reci što misliš!