Sport

Košarka ABC

Mercato i vijesti iz Španjolske košarke

Mercato i vijesti iz Španjolske košarke

TAU Ceramica u problemima ako Scola ode u NBA

U tijeku su velika pospremanja u klubovima najjače europske košarkaške lige, španjolske ACB lige. Danas ćemo se pozabaviti samo sudionicima sljedećeg izdanja Eurolige.

Trenutno nam se nekako najaktivnija čini Unicaja iz Malage, sudionik proteklog izdanja Final foura Eurolige. Nakon što su redove zelenih iz Malage napustili Marcus Brown i Florant Pietrus, a odlasku je vrlo blizu i španjolski reprezentativac Carlos Cabezas (spominje se sve glasnije interes Barcelone) počela je i serija potpisa ugovorima sa novim igračima.

Nakon što su prije nekoliko dana sve definirali i potpisali ugovor sa srpskim braničem Bojanom Popovićem (1983, 190) ex Dynamo Moskva (EL: 10,7 k, 1,9 s, 1,9 a), ovog su tjedna sve definirali i očekuje se samo formalizacija s hrvatskim reprezentativcem Davorom Kusom. Davor Kus (1978,190) lanjske sezone prva violina Cibone (EL: 13,6 k, 2,0 s, 3,1 a) potpisat će ugovor za sezonu 2007/08. s opcijom za još jednu. Na taj način je uz već etabliranog Bernia Rodrigueza definirana branička linija za sljedeću sezonu.

Marcus Haislip u natjecanju zakucavanja na turskoj All Stars utakmici

Što se tiče unutarnje linije Unicaja je prije nekoliko dana potpisala nigerijskog centra s njemačkom putovnicom Boniface Ndonga ( 213) koji će pokušati zamijeniti već duže, ali teže ozljeđenog Daniela Santiaga. Unicaja je u pregovorima i sa Kostom Perovićem koji je potekao u Partizanu.

No najveće pojačanje svakako je Marcus Haislip (1980, 207) visoka četvorka, veliki skakač i bloker. Haislip dolazi iz Turske gdje je pretprošle sezone igrao za Ulker, a lanjske sezone za Efes Pilsen zajedno s kapetanom hrvatske reprezentacije Nikolom Prkačinom. U proteklom izdanju Eurolige Haislip je zabijao 14,1 koševa uz 6,7 skokova i 1,8 blokada uz prosječnu index ocjenu od 16,1.

U Barceloni će također biti dosta posla ovog ljeta. Juan Carlos Navarro ( 1980, 191) izgleda definitivno odlazi preko bare i pokušat će u NBA ligi u ekipi Memphis Grizzliesa. Spomenuli smo već veliki interes Barce za Varlosa Cabezasa i to se čini vrlo izgledan transfer, pogotovu što se sve češće spominje odlazak hrvatskog reprezentativca Roka Lenija Ukića (1984,196) u NBA, u Toronto Raptorse, koji su ga i draftirali.

Slovenski reprezentativac Jaka Lakovič (1978, 186) lani u postavi Barcelone vrlo je blizu povratku u Grčku, ovaj put za njega je veliki interes pokazao pirejski Olympiacos. Lakovič je lani u Barcelonu došao iz Olympiacosovog najvećeg rivala i ovogodišnje prvaka Eurolige, atenskog Panathinaikosa.

Direktor Barcelone Zoran Savić, trenutno je u SAD gdje u Ljetnoj lizi prati nekoliko interesantnih igrača. U tijeku su pregovori još sa Pepe Sanchezom, Vassilisom Spanoulisom te Zoranom Ercegom.

Real iz Madrida, ovogodišnji prvak Španjolske i ULEB kupa, prvo je riješio sve i potpisao ugovor sa grčkim centrom Lazarosom Papadopoulosom (1980,210) koji je lani u dresu Dynama iz Moskve u EL imao 14,8 koševa, 7,2 skokova i 1,8 asistencija uz valorizaciju od nevjerojatnih 20,3!

Uz njega za Barcu potpisao je još jedan grčki igrač, Mihalis Pelekanos iz Panelliniona. Real je jako zainteresiran za usluge našeg Nikole Vujčića i za Sarunasa Jasikeviciusa kji bi se rado vratio u Europu, nakon promašene dvije sezone u NBA.

TAU Ceramica u ovom trenutku se najmanje spominje u mogućim transferima. Ono što može brinuti (još uvijek aktualnog) trenera Božu Maljkovića je činjenica da je najbolji igrač Luis Scola nakon 7 sezona vjernosti keramičarima odlučio okušati sreću u NBA ligi i to u redovima Houston Rocketsa. Kao moguća zamjena za Maljkovića najčešće se spominje turski trener, ex Efes Pilsen, Oktay Mahmuti, a u kombinacijama je i naš Neven Spahija.

Inače keramičarima je vrlo interesantan panamac Chris Warren koji još ima valjan ugovor s Cibonom, i nisam baš siguran da bi ga se Joke Vranković nakon odlaska Kusa, rado riješio. Uz njega pregovara se i sa Michailom Kakiouzisem (1976, 207) koji je lani nastupao za Barcu, Stefanom Mancinellijem ( Fortitudo Bologna) i Simasom Jasaitisom (1982, 202) litavskim reprezentativcem koji je lanjsklu sezonu proveo u Maccabiju skupa s našim trenerom Spahijom i Vujčićem.


Reci što misliš!