Sport

Formula 1

Hamilton otvorio sezonu pobjedom na VN Australije

Hamilton otvorio sezonu pobjedom na VN Australije

Očajno otvaranje sezone za Ferrari

Vozač McLarena Lewis Hamilton pobjednik je prve utrke nove sezone Formule 1. Slavio je u Melbourneu ušavši u cilj kao prvi od tek sedam vozača koji su završili utrku.

Hamiltonu, koji je krenuo s prve startne pozicije, je to peta pobjeda u 18. nastupu u karijeri. Drugo mjesto pripalo je Nicku Heidfeldu u BMW Sauberu, a treće Nici Rosbergu u Williamsu. Mladom Nijemcu to je prvo pojavljivanje na pobjedničkom postolju, dok je njegov iskusniji sunarodnjak izjednačio svoj najbolji rezultat. To je Heidfeldovo četvrto drugo mjesto na početku osme sezone u Formuli 1.

Svoj i loš Ferrarijev dan uopće aktualni je svjetski prvak Kimi Räikkönen završio pet krugova prije kraja, kada je ostao bez goriva na putu prema boksu. Bio je tada na sedmom mjestu. Finac se s 15. startne pozicije probio na treće dok u 30. krugu nije završio na šljunku. Kotači su mu zablokirali prilikom pretjecanja McLarenova sunarodnjaka Kovalainena i svjetski je prvak odsklizao sa staze vrativši se tek na 11. mjesto. Morao je ktome i u boks.

I drugi Ferrarijev adut, Brazilac Felipe Massa, ispao je iz utrke u 30. krugu nakon sudara s Davidom Coulthardom (Red Bull). Startavši s četvrtog mjesta izletio je sa staze već u prvom zavoju, te je u boks ulazio dva puta u prva tri kruga.

Racionalnom vožnjom Fernando Alonso u Renaultu došao je do cilja na četvrtom mjestu. Prvi put nije bio na postolju u Melbourneu od 2003. godine.

Hamiltonov kolega u McLaren Mercedesu, Finac Heikki Kovalainen, završio je utrku na 5303 metra dugoj stazi Albert Park kao petoplasirani natjecatelj.

Utrka je bila puna nesreća. Odustalo je 15 od 22 vozača. Četvoricu je izbacio sam start utrke, a još petorica nisu dočekala drugi krug. Sigurnosno vozilo izlazilo je na stazu tri puta.

VN Australije, redoslijed:

1. Lewis Hamilton McLaren 1:34:50.616

2. Nick Heidfeld BMW +5.478

3. Nico Rosberg Williams +8.163

4. Fernando Alonso Renault +17.181

5. Heikki Kovalainen McLaren +18.014

6. Rubens Barrichello Honda +52.453

7. Kazuki Nakajima Williams +1 krug

8. Sebastien Bourdais Toro Rosso odustao

Konstruktori:

1. McLaren-Mercedes Vel. Britanija
14
2. Williams-Toyota Vel.Britanija 9
3. BMW Sauber Njemačka 8
4. Renault Francuska 5
5. Toro Rosso - Ferrari Italija 2
6. Ferrari Italija 1

 


Reci što misliš!