Sport

Košarka, NCAA

NCAA Final four: Kansas prvak!

NCAA Final four: Kansas prvak!

Prvi naslov Kansasa nakon dvadeset godina

Košarkaši sa sveučilišta Kansas NCAA prvaci su ove godine. U finalnoj utakmicu su, nakon produžetka, pobijedili Memphis 75-68.

To je prvi naslov Kansasa nakon dvadeset godina, a te 1988. godine ih je do sveučilišnog naslova predvodio kasnije legendarni NBA igrač Danny Manning, koji je danas na dužnosti pomoćnog trenera Kansasa.

Utakmicu je u produžetak uveo Mario Chalmers, tricom dvije sekunde prije kraja, s kojom je Kansas izjednačio na 63-63. To je u dovoljnoj mjeri uzdrmalo Memphis koji u produžetku nije odigrao na razini cijele sezone, u kojoj je prije finala izgubio jednu jedinu utakmicu.

U NCAA finalima posljednji produžetak su 1997. godine odigrali Arizona i Kentucky.

Predvođeni Derrickom Roseom, i njegovih četrnaest od ukupno šesnaest poena u tom razdoblju, Memphis je dvije minute prije kraja vodio sa, činilo se nedostižnih, 60-51. No, u zadnje dvije minute Kansas je postigao čak dvanaest poena, zaključno s tricom Chalmersa (drugom ukupno u utakmici), nakon čega su preuzeli potpunu kontrolu u utakmici.

Memphis su u završnici unazadila slobodna bacanja, koja su ukupno gađali tek 12-19.

Derrick Rose iz Memphisa, inače freshman rođen u Chicagu koji poput Michaela Jordana nosi na dresu broj 23, prvo je ime cijele sezone NCAA i vrlo vjerojatno budući prvi izbor na draftu. Rose je u finalu postigao 18 poena, uz osam skokova i pet asistencija. Uz njega je opet u Memphisu odličan bio Chris Douglas-Roberts sa 22 poena.

Pobjednike iz Kansasa je predvodio Darrell Arthur sa 20 poena i 10 skokova, dok je junak Mario Chalmers ubacio 18.

NCAA, finale:

Memphis - Kansas 63-63, 68-75 (28-33)


Reci što misliš!