Sport

Košarka, A-1 liga, doigravanje

U subotu počinje nikad izjednačenije doigravanje

U subotu počinje nikad izjednačenije doigravanje

Dolazi do konačnog raspleta možda i najzanimljivije sezone od početka igranja Hrvatske košarkaške lige

Regularni dio A-1 Liga ze prvaka je završio. Polufinalni parovi su poznati te ove subote počinje doigravanje koje će nam dati ovogodišnjeg prvaka Hrvatske.

Dolazi do konačnog raspleta možda i najzanimljivije sezone od početka igranja Hrvatske košarkaške lige. Sezone u kojoj je jedini trofej do sada osvojio Zagreb, najlošije plasirana momčad od četiri polufinalista regularnog dijela A-1 Lige za prvaka.

Četiri NLB ligaša opet su dokazali kako je velika razlika između momčadi koje igraju domaće prvenstvo i onih koje se natječu u regionalnoj ligi.

Iako je Cedevita najavljivala iznenađenje, od toga nismo vidjeli ništa. Momčad trenera Radulovića nije uspjela ni zaprijetiti regionalnoj četvorci, završivši Ligu za prvaka na 5. mjestu sa čak četiri pobjede manje od četvrtoplasiranog Zagreba.

Igranje u A-1 ligi, malo jakih utakmica, ipak se na kraju pokazalo presudnim kod momčadi Cedevite, čija je Uprava uložila puno novaca u projekt koji se pokazao promašenim.

Dovođenjem Slavena Rimca, Jurice Žuže, Frane Čolaka te dva tamnoputa igrača, Cedevita se činila snažnijom momčadi nego što se na kraju ispostavilo.

Odličan posao ove sezone napravila je mlada momčad sa Baldekina, koja je sa svojim "klincima" ušla u Ligu za prvaka u kojoj su tri pobjede ipak realno stanje današnjeg Šibenika. Ali bez obzira na ovogodišnje rezultate, ukoliko se ova momčad Šibenika održi, sljedeće bi godine mogla biti "tvrd orah" i najjačima.

Dubrava i Svjetlost napravili su svoje samim ulaskom u najjače društvo hrvatske košarke. Nitko od ove dvije momčadi nije niti očekivao više od onoga što su napravili.

Sada dolazimo do najjače četiri momčadi u Hrvatskoj košarci, koje su ove sezone opet dokazale kako još uvijek nemaju konkurenata među ostalim prvoligašima.

Zagrebaši igraju najbolju sezonu u svojoj povijesti. Osim što su osvojili prvi trofej, Mravi su ušli i među najboljih osam momčadi Fiba kupa, što je i njihov najbolji rezultat na europskoj razini.

Malo je Zagrebašima nedostajalo da završe regularni dio A-1 Lige za prvaka na trećem mjestu te tako izbjegnu Zadar u polufinalu. Međutim, Cibona je u posljednjem kolu bila prejaka te pobjedom od 17 razlike zauzela je treću poziciju.

Ciboni je ova sezona možda i najlošija u novijoj povijesti. Ispadanje u ranoj fazi natjecanja Eurolige, tek osmo mjesto u NLB ligi te začuđujuće loše igre u Ligi za prvaka, samo su neki od loših zbivanja u najtrofejnijem hrvatskom klubu.

Sezonu su okarakterizirala i stalna nezadovoljstva igrača, koji su radi neisplaćenih plaća čak i štrajkali prije već spomenutte utakmice za Zagrebom u zadnjem kolu Lige za prvaka.

Ali bez obzira na promjenjive igre i nedostatak rezultatskih uspjeha ove sezone, Cibona je uvijek Cibona te kao takva uz Zadar je prvi konkurent za osvajanje naslova prvaka Hrvatske, bez obzira što u polufinalnim susretima sa Splitom nema prednost domaćeg parketa.

Splićani su također kao i Zagreb imali odličnu sezonu s obzirom na ulaganja i momčad. Malo im je nedostajalo da uđu među osam najboljih momčadi NLB lige, a igrama u Ligi za prvaka najavljuju bolje dane za splitsku košarku, koje realno gledano, već dugi niz godina nije bilo na visokom nivou.

Na Gripe se vratila publika, u Splitu se opet priča o košarci te će se Cibona morati dobro "namučiti" kako bi se plasirala u finale prvenstva. Splićani će dati sve od sebe da iskoriste ostvareno, a koliko su ozbiljni pokazali su i svojom igrom u posljednjem kolu u Jazinama protiv Zadra, kad ih je doslovno sekunda udaljila od pobjede.

Iako u posljednje vrijeme igra jako promijenjivo, Zadar je u više navrata dokazao kako je ove sezone najjača hrvatska momčad. Odličnim igrama u ULEB kupu te u regionalnoj NLB ligi, Zadrani su zaslužili epitet najbolje hrvatske momčadi.

Bez obzira na lošije igre u posljednje vrijeme, Zadrani su veliki favoriti u polufinalu sa Zagrebom te bi sve osim ulaska u finale i osvajanja prvenstva bio veliki neuspjeh za zadarsku momčad.

S obzirom na ovogodišnja izdanja sva četiri polufinalista, ne bi bilo iznenađujuće da se u finalu nađu bilo koje dvije od ove četiri momčadi, što se i pokazalo u neizvjesnim susretima koje su igrale ove sezone, što u domaćoj ligi, što u regionalnoj NLB ligi.

Zadar ima protiv Zagreba četiri pobjede, dok su Zagrebaši protiv Zadra slavili samo jednom i to u polufinalu Kupa. Međutim, u posljednjoj utakmici između ove dvije momčadi koja se igrala u Jazinama, momčad trenera Pavličevića je pokazala kako neće biti "lagan plijen" zadarskoj momčadi.

Cibona je u regionalnoj ligi oba puta slavila protiv Splita, dok je Split bio oba puta uspješniji u Ligi za prvaka. Ali zbog slavlja Cibone u polufinalnom susretu Kupa, prednost u međusobnim omjerima ove sezone ipak ide na Ciboninu stranu.

Prvi polufinalni dvoboji na rasporedu su u subotu. Zadar i Zagreb igraju u 20.00 sati, dok će Split i Cibona snage odmjeriti s početkom u 17.30 sati. 


Reci što misliš!