Sport

Tenis

Kiefer i Nadal u finalu Toronta

Kiefer i Nadal u finalu Toronta

Nadal će se boriti za peti turnir u nizu

Španjolac Rafael Nadal igrat će protiv Nijemca Nicolasa Kiefera u finalu ATP turnira iz Masters Serije u Torontu. Nadal će se boriti za peti turnir u nizu.

Sjajni Španjolac svladao je u polufinalu najboljeg britanskog tenisača i 8. nositelja Andyja Murraya 7-6(2), 6-3 nakon dva sata i dvije minute igre. Murray niti u petom meču protiv Nadala nije uspio dohvatiti prvu pobjedu. U prvom setu je bio dva poena do osvajanja pri rezultatu 5-4, 30-30, ali zapravo nije imao pravu priliku. Nadal je, kao i najčešće, bio najbolji kada je bilo najvažnije. Škot je nakon prvog seta pozvao fizioterapeuta koji mu je zamotao desno koljeno, ali je nastavio meč.

Nadal je upisao 28. pobjedu u nizu. Ukoliko svlada Kiefera u finalu, osvojit će peti naslov zaredom na trećoj različitoj podlozi, nakon Hamburga i Roland Garrosa na zemlji, odnosno Queen's Cluba i Wimbledona na travi...

- Kada sam stigao u Toronto, rekao sam da ne razmišljam o prvom mjestu na rang ljestvici, US Openu ili Olimpijskim igrama u Pekingu, već samo o Torontu. Ovo je prvi turnir na betonu nakon zemlje i trave i, za mene, vrlo važan turnir. Moj jedini cilj je bio dobro odigrati ovaj turnir i dobro započeti sezonu na tvrdoj podlozi – izjavio je Nadal, koji bi, teoretski, već sljedećeg tjedna mogao smijeniti Rogera Federera na prvom mjestu ulazne ATP ljestvice. No, za takav epilog bi Nadal trebao osvojiti Toronto, a potom izboriti finale na novom ATP Masters Series turniru, u Cincinnatiju, a Federer bi morao rano ispasti iz turnira.

Nadal je dosad osvojio 29 turnira u karijeri, a izgubio tek 8 finala. Ove godine osvojio je šest turnira. Prije tri godine Španjolac je već osvojio Rogers Cup, ali u Montrealu.

Nijemac Nicolas Kiefer svladao je Francuza Gillesa Simona 6-7(4), 6-3, 7-6(5) nakon tri sata velike borbe u prvom polufinalu. Iskusni, 31-godišnji Kiefer izborio je svoj prvi finale u karijeri na nekom od turnira iz Masters Serije, te je zaustavio niz od devet pobjeda Simona na sjevernoameričkoj turneji. Francuski je tenisač prošloga tjedna osvojio turnir u Indianapolisu, a u Torontu je nastavio s odličnim igrama. U 2. kolu izbacio je Rogera Federera, a u četvrtfinalu i našeg Marina Čilića. No, čini se da je protiv Kiefera napokon ostao bez snage, pogotovo s obzirom na njegov izrazito defenzivni način igre za koji je potrebna izvanredna fizička izdržljivost. Simon je u trećem setu vratio break zaostatka u osmom gemu, u tie-breaku se vratio od 2-5 do 5-5, ali je Kiefer osvojio zadnja dva poena u meču...

- Ovo je bio vrlo težak i izjednačen meč. Obojica igramo na sličan način i zato mi nije bilo lako. Igrao sam protiv tenisača koji je u odličnoj formi i sve što sam mogao učiniti bilo je boriti se za svaki poen – izjavio je Kiefer, koji je u karijeri u 18 finala ostvario samo šest pobjeda, a posljednji turnir osvojio je još 2000. godine u Hong Kongu.

Nadal i Kiefer odigrali su tri međusobna susreta u karijeri. Sva tri u ovoj godini, a Nijemac nije dobio niti jedan od osam setova. Naime dva meča, u Davis Cupu i Wimbledonu, igrali su na tri dobivena... 

ATP Toronto, polufinale:

Kiefer – Simon 6-7(4), 6-3, 7-6(5)

Nadal (2) – Murray (8) 7-6(2), 6-3

Reci što misliš!