Sport

Košarka, EuroCup četvrfinalne skupine

Marko Popović: Biti će izuzetno važno pobjeđivati doma i to s što većom razlikom

Marko Popović: Biti će izuzetno važno pobjeđivati doma i to s što većom razlikom

Zadrani otvaraju 27. siječnja u Ankari, 10. veljače u Zadar stiže Uniks Marka Popovića

Košarkaši Zadra sinoć su saznali protivnike u skupini "J" četvrtzavršnice ovosezonskog EuroCupa, a danas su saznali i raspored odigravanja utakmica.

Zadrani 27. siječnja otvaraju drugi krug natjecaja utakmicom u Ankari protiv turskog Turk Telekoma, a već sljedećeg utorka 3. veljače u Zadru gostuje talijanski Benetton iz Trevisa u kojem igra Sandro Nicević. U 3. kolu 10. veljače u Zadar ponovo stiže ruski Uniks ovaj put predvođen Zadraninom Markom Popovićem.

Sljedeću utakmicu košarkaši Zadra igrati će u gostima u 4. kolu putuju na uzvrat u daleki Kazan, a zatim  slijedi utakmica u Zadru 3. ožujka s Turk Telekomom te u zadnjem 6. kolu gostovanje u Trevisu kod Benettona.

Prvi protivnik Zadranima biti će turski viceprvak Turk Telekom, bogata momčad iz glavnog grada Ankare. Protekle sezone igrali su finale play-offa i izgubili 4-1 od Fenerbahce Ulkera. Trenutno su sa skorom 9 pobjeda i 5 poraza na 4. mjestu ljestvice BBL lige. 

U prvenstvu su krenuli furiozno sa 7 pobjeda iz isto toliko utakmica, ali su u narednih 7 čak pet puta parket napuštali pognute glave. U drugi krug EuroCupa plasirali su se s 3 pobjede i 3 poraza, s tim da utakmicu s Bnei Hasharonom nisu niti odigrali jer su turski navijači napali izraelske igrače.Utakmica nije odigrana, a pobjeda je pripala Izraelcima za zelenim stolom.

Vođa momčadi je reprezentativac Serkan Erdogan koji je u posljednjoj utakmici turskog prvenstva protiv Selcuka sam zabio 37 koševa. Uz njega tu su opasni Amerikanci krilo Winston Kennedy, play Roderick Blackney, krilo Michael Wight, centri Erwin Dudley i Kris Lang tebivši reprezentativac Asim Pars.

U 2. kolu u Zadar  dolazi veliki talijanski Benetton, koji je daleko od svojih najsjanijih godina. Prošlu sezonu završili su na 10. mjestu i nisu se uopće plasirali u play off, a ove sezone nakon dugo godina ne nastupaju u Euroligi, već u Euroupu. Trenutno su 5. u Legi A sa 8 pobjeda i 6 poraza, dok su plasman u drugi krug ostvarili uz 4 pobjede i 2 poraza ( u posljednja dva susreta).

Ove sezone najbolji igrač im je hrvatski reprezentativac Sandro Nicević (14,2 k, 5,5 sk), a najprecizniji je Amerikanac Gary Neal sa 14,5 koševa u Europi. Jedan od boljih u momčadi je i Slovenac Domen Lorbek, a tu su još veteran Matteo Soragna, Amerikanci Dixon, Wallace i Wood te Slovak Radosalv Rancik. Trener im je turski trener Mahmuti Oktay.

U Zadar će 10. ožujka ponovo (kao i lani) i ruski Uniks iz Kazana našeg Marka Popovića te Splićanina Kreše Lončara. U ruskoj Superligi trenutno su na 4. mjestu s 6 pobjeda i 4 poraza, dok su skupinu EuroCupa prošli sa savršenih 6-0. Momčad je sastavljena od brojnih reprezentativaca raznih zemalja. Uz naše Popovića i Lončara tu su još ruski Veremenko, Čikalkin, Samoljenko, zatim fenomenalni Francuz Tariq Kirksay, Amerikanci Terell Lyday i Marc Jackson. Jackson zbog ozljede još nije zaigrao ove sezone, a po informacijama iz Kazana niti neće. Trener im je Srbin Aca Petrović.

- Izuzetno izjednačena grupa. U ovom trenutku poznavajući rostere svih ekipa i trenutnu formu svima dajem podjednake šanse za prolazak na Final eight. Biti će izuzetno važno pobjeđivati doma i to pobjeđivati s što većom razlikom, budući je vrlo moguće da ne bude uopće pobjeda u gostima, tako da može odlučivati i koš razlika, kaže Marko Popović kojeg smo uhvatili baš u trenutku povratka u ruski dom nakon cjelodnevnog putovanja iz Rige.

- Svi se zaista dobro poznajemo i nekih velikih tajni nema. Zadar sam gledao nekoliko puta ove sezone preko TV ekrana, s Benettonom i Turk Telekomom smo igrali u pripremnom razdoblju. Ona momčad koja eventualno uspije iznenaditi na gostovanju ima ogromne šanse za prolazak dalje.

U kakvoj je trenutno formi momčad Uniksa, upitali smo.

- Puno bolje igramo u Europi nego u ruskom prvenstvu. U ekipi imamo dosta stranaca, a u ruskoj ligi uvijek moraju biti dva domaća igrača na parketu i to nam predstavlja problem, dok u Europi tog ograničenja nema. Zadnju smo domaću utakmicu nastradali kod Trijumfa, a trenutno nas ima i dosta načetih ozljedama, pa je pitanje u kakvom ćemo stanju doći u Zadar. Užasno puno vremena gubimo na putovanjima, jedini direktni let imamo do Moskve, za sve ostalo moramo mijenjati zrakoplove, tako da nas i to košta, kaže Popović. 

Evo samo da vam dam raspored koji nas čeka do dolaska u Zadar: prvo igramo u subotu sa Dinamom iz Moskve doma, pa odlazimo Surgutu vani u utorak, nakon toga slijedi Khimki vani u subotu, pa Benetton vani u utorak. Kad se vratimo putujemo ponovo u Moskvu kod CSKA, čekamo Turk Telekom doma, slijedi tjedan bez utakmice i nakon toga dolazimo u Zadar.

Poprilični zgusnut kalendar, nema što. Veseli te dolazak u Zadar, upitali smo Popa.

- Naravno da me veseli dolazak u Zadar. Sreća što dolazimo tek 10. veljače jer sam se bojao da ne bude za vrime rukometnog prvenstva, pa da ne budemo igrali u Krešinom domu. Ovako je super, u pola sezone neplanski trkneš doma, vidiš prijatelje i rodbinu, osjetiš atmosferu nove dvorane za koju vidim da je fenomenalna. Ovog ljeta bio sam blizu povratka u Zadar, ali eto nije se dogodilo, što ne znači da u nekoj budućnosti i neće. Puno je sjećanja i lijepih i ružnih, ali uvijek je lijepo doći doma, zaključio je Marko.

Pa kad bi još grupu prošli Zadar i Uniks nitko sretniji od njega. Ni brojni navijači Zadra ne bi imali ništa protiv takvog scenarija.


Reci što misliš!