Sport

Košarka, EuroCup

Zbogom Europo, fokus je sada na NLB ligi!

Zbogom Europo, fokus je sada na NLB ligi!

Umorni Zadrani nadskakani i izrešetani izvan linije 6,25

Došla je i ta večer. Znali smo svi kako će i Krešin dom jednog dana morati "pasti", odnosno da će se pojaviti momčad koja će prva otići uzdignuta čela iz velebne dvorane koja nosi ime velikana zadarske, hrvatske i svjetske košarke.

Benetton iz Trevisa zaslužio je tu čast prije svega odličnom igrom u prvom poluvremenu, a kada su Zadrani nakon ogromnog utoška energije poveli 69-68 polovinom posljednje dionice, suvereno su iskoristili brzopletost Zadrana i mirno priveli utakmicu kraju.

Već je najmanja posjeta Krešinom domu ove sezone ukazivala da ovo neće biti zadarska noć. A kad je počelo Nicević i Neal su odmah pokazali tko će večeras na parketu voditi glavnu riječ. Nakon 0-5, Gečevski smanuje, no Neal i Soragna tricama već polovinom treće minute dižu na 4-11. Odlično Wallace u prvoj četvrtini prvi put diže na dvoznamenstatih +10 za goste 6-16.

Kuriozitet prve dionice ja kako su svi koševi Zadra do 13-22 (8. minuta) bili od istog igrača - kapetana Gečevskog, a tek istekom iste minute Rančić je postigao tricu i prvi se uz Gečevskog upisao u strijelce.

Momci trenera Mahmutija kontrolirali su odlično igru, zabijali iz svih pozicija, a Neal i Dixon potpuno su iz igre iskopčali jedinog zadarskog razigravača Stipčevića. Na prvi odmor otišlo i s razumnom razlikom (20-28) u odnosu na ono što su Pleslićevi igrači prikazali. 

Od 20 Zadrovih koševa 17 su kapetana Gečevskog i 3 Rančićeva. Napadačkog učunka ostalih jednostavno nije bilo, a obrani je bespotrebno lamentirati jer jednostavno nije postojala.

U drugoj četvrtini Pleslić na teren šalje  Tonija Prostrana umjesto neprepoznatljivog Johnsona. Benettonovi napadi i dalje imaju glavu i rep i gotovo sve koševe postižu iz čistih situacija. Svih pet igrača je uključeno u igru, lopta ide brzo, akcije imaju glavu i rep. Zadar to nikako ne uspjeva braniti.

Napadi Zadra uporno se svode na pick igru, ali Talijani su se za to očito dobro pripremili i nema rezultata. Košem Lorbeka gosti u 13. minuti imaju +15(22-37) i čini se da će Zadrani doživjeti katastrofu.

Perić tada mijenja indisponiranog Roka Stipčevića kojemu ništa nije ulazilo. Ipak ukazuje se Ružić sa dva uzastopna ubačaja i Zadar se primiče na -11 (26-37). Mladi Prostran u tim trenucima jedini ima ideju kako probiti obranu gostiju. S dvije odlične asistencije izmamljuje pljesak publike, ali gosti i dalje u visokom vodstvu drži visok postotak realizacije.

Magaš: Wright u četvrtak u Zadru

Predsjednik Kristijan Magaš na poluvremenu potvrdio nam je informaciju kako će Bracey Wright biti u četvrtak u Zadr, a u subotu u rosteru ekipe na važnoj utakmici u Trnskom protiv Zagreb CO. 

Do kraja prvog dijela Dixon za Talijane ubacuje tri trice za redom, najčešće bez obrambene ruke na šutu, a da razlika ne bude veća od 39-51, pobrinuli su se Perić s 4 koša i Ružić.

Zadrani su vidno borbenije i motiviranije ušli u drugo poluvrijeme, naročito se to odnosi na obrambeni dio igre. Kapeta Gečevski otvara tricom za 42-51, a iz kontre Johnson zabija na -7. Međutim gosti se ne predaju i pogocima Nicevića i Wallacea uspjevaju zadržati prednost na 7 do 9 razlike.

U tim trenucima probudio se i Tornado koji za sobom vuče i ostatak gledatelja, ali pojačana obrana donijela je i osobne pogreške i Zadar je vrlo brzo u bonusu. Košem Johnsona u 27. minuti na semaforu stoji 53-60. U tim trenucima publika je "poludila" zbog par sumnjivih sudačkih odluka.

"Uprava odlazi, Pino lopove!"

Posljednje tri minute kada je već bilo izvjesno kako će Zadar doživjeti prvi poraz u Krešinom domu Tornado se oglasio (a ostatak dvorane jednoglasno prihvatio) povicima  "uprava odlazi", "odlazite lopovi", "Pino lopove", a po prvi put kritiku je pobrao i Denis Pleslić.

Navijači nikako ne mogu prihvatiti činjenicu da se nakon odlaska Garnetta i Dixona, te nikad do kraja rasvjetljenog slučaja Beck još nije pojačao oslabljeni roster, a Pleslić se našao na meti budući po sudu većine nije u drugom dijelu vidno umornog Gečevskog zamijenio odličnim Ružićem u prvom poluvremenu.

Zadar se diže, pogađa Gečevski, a tri sekunde prije kraja treće četvrtine Perić, nakon skoka u napadu po prvi put dovodi svoju momčad u egal (62-62). Ostale su još dvije sekunde koje Dixon koristi za pogodak sa svoje polovice terena i u zadnju dionicu ulazi se ipak u minusu, 62-65.

Rančić na početku posljednje dionice zabija tricu za 67-68, te u  idućem napadu iznuđuje prekršaj Neala u napadu. Zadar po prvi puta na utakmicu, košem Macure vodi 69-68 u 33. minuti. Dvorana je na nogama, ali odlični Nicević je neumoljiv pogađa za 69-70, a u idućem napadu ponovo ključnu tehničku pogrešku zarađuje izuzetno nervozni Perić (sjećamo se Ankare prošlog utorka).

Neal pogađa oba bacanja i ponovo je +3 (69-72) i taj rezultat stoji čitavu minutu. Sušu prekida Nicević iz odbojke uz dodatno bacanje.

Zadrani pokušavaju dalekometnom paljbom, ali večeras ruke nisu bile mirne. Nakon jednog bloka Soragna pogađa tricu za 71-78 četiri minute prije kraja. Utakmicu je definitivno zaključio Lorbek tricom za 74-83,a završilo je 76-84.

Poraz se jednom morao dogoditi, i možda je bolje da se dogodio u EuroCupu, gdje bi i prolaz na Final Eight donio samo još jedan bod u borbi za Euroligu, nego u nekoj važnoj utakmioci NLB lige koja slijedi. 

Zadrani bi sada trebali iskoristiti ostatak natjecanje u EuroCupu za razigravanje nekih igrača koji su u očitom padu forme (Ivanov, Perić), ali i da se odmori Stipčević kojem se igranje cijelu sezonu gotovo 40 minuta po utakmici (večeras odigrao 29. službenu ove sezone) u obrani i napadu sve više osjeti. Večeras je jednostavno bio neprepoznatljiv bez obzira na 8 asistencija.

Benetton je Zadrane nadskakao 31/21, ali konačnu prevagu je odnio inače zadarski forte, trice su šutirali 14/21 ili 67%, dok su Zadrani ispalili 29 a pogodili samo 6 (20%). Stipčević 0/7, Gečevski 2/8, Johnson i Ivanov po 0/3.


KK Zadar - Benetton Basket 76-84 (20-28, 19-23. 23-14, 14-19)

KK Zadar: Rančić 11, Perić 13, Stipčević 2, Johnson 4, Prostran, Gečevski 24, Olivari, Ružić 9, Popović, Macura 7, Ivanov 6

Benetton Basket:  Dixon 12, Wood 2, Soragna 9, Lorbek 7, Nicević 17, Rullo, Rancik 3, Neal 23, Wojciechowski, Wallace 11, Renzi.


Reci što misliš!