Sport

Košarka, EuroCup

Popović i Lončar: Bit će izuzetno teško večeras

Popović i Lončar: Bit će izuzetno teško večeras

Lončar: Igrači Zadra imati če dodatni motiv dokazati se novom treneru i navijačima

Košarkaši ruskog Unicsa iz Kazana u Zadar su doputovali u ponedjeljak poslijepodne, a već u večernjim satima odradili su relaksacijski trening u Krešinom domu.

Danas u 11 sati dio momčadi odradio je šuterskiki trening, ali među igračima nisu bila dva hrvatska reprezentativca, Zadranin Marko Popović i Splićanin  Krešimir Lončar. Hrvatski dvojac dobio je slobodno jutro od trenera Ace Petrovića, koje su proveli sa prijateljima iz zadarskih dana.

Marko i Krešo u siječnju su bili ponajbolji igrači ruskog kluba, a to se posebno odnosi na Lončara koji je u svakom pogledu bio najbolji igrač Unicsa nakon božićnih blagdana. Proteklog tjedna Unics nije imao službenih utakmica što je trener Petrović iskoristio za žestoke treninge zdravih, ali i ubrzani oporavak brojnih ozljeđenih igrača.

- Od početka prvenstva još nismo odigrali utakmicu u kompletnom rosteru, uvijek imamo najmanje dva igrača van stroja. U Zadar nije doputovao jedan od ponajboljih igrača ove sezone francuski reprezentativac Tariq Kirksay koji je operirao sijepo crijevo i neće ga biti najmanje 3-4 tjedna, ali po prvi put ove sezone uEurocupu zaigrati će ex NBA Marc Jackson, koji se napokon oporavio od ozljede stopala (pao mu uteg na stopalo), kaže Marko Popović.

Krešo Lončar u drugom dijelu Eurocupa u dvije utakmice zabija prosječno 19 koševa uz 3 skoka za prosječnu valorizaciju 22 indeksna boda, što ga čini jednim od najkorisnijih igrača ovog natjecanja.

- Bilo je malo zamora, nakon naporne sezone u Rostocku uslijedile su pripreme, pa kvalifikacije za OI i Olimpijada i odmah nakon toga pripreme i nova sezona s Unicsom. Tek nakon blagdana sam se uspio vratiti u normalan ciklus i evo da ne ureknem, u siječnju je bilo dobro. Ako me ozljede zaobiđu vjerujem da mogu i bolje, zaista se odlično osjećam, kaže Krešo Lončar.

Marko obožava svoj Zadar, a Krešo Split. Lijep je osjećaj biti doma, pa makar i na suparničkoj strani.

- Molio sam Boga da ne igramo u skupini sa Zadrom, ali eto dogodilo se. Ali nije svako zlo za zlo, barem sam došao doma, vidit ću obitelj, prijatelje, a nakon utakmice i Krešo i ja dobili smo slobodno do petka, tako da se ne smijem žaliti. Domaća spiza, moj grad, prijatelji, sve me veseli, pogotovo što je sada u Kazanu -25 stupnjeva Celzija, kaže Marko.

- Jučer kad smo sletili u Split na +12, kao da sam došao u ljeto nakon zime u Rusiji. Vesele me dva slobodna dana, provest ću ih naravno u Splitu sa svojom obitelji i prijateljima, zadovoljan je Krešo.

Došlo je vrijeme da popričamo malo i o večerašnjoj utakmici. Kakva su očekivanja Unicsa?

- Mi smo sa šest pobjeda u prvom dijelu natjecanja sami sebi nametnuli breme favorita skupine i od toga ne možemo pobjeći. U Trevisu smo izgubili vrlo tijesno, dobili smo Turk Telekom doma uvjerljivo i večeras ćemo pokušati pobjediti i praktički vizirati put na Final Eight. Ukoliko to ne uspijemo večeras, formula je dobiti uvjerljivo sve kod kuće, a onda pokušati iznenaditi Turke u Ankari. Ključ moguće pobjede biti će u limitiranju Roka Stipčevića i u našoj unutanjoj igri. Ali Zadar je uvijek Zadar i na svom terenu nikom neće dopustiti lake poene i pobjedu, kazuje Popović. 

- Zadar je jak i bez obzira na posljednja događanja u klubu bit će to izuzetno teška utakmica. Za nas je nezgodno to što je jučer stigao novi trener, iskusni Zmago Sagadin i igrači će se sigurno nastojati dokazati novom treneru, ali i svojim navijačima. Sigurno će nastojati dati sve od sebe za pobjedu koja bi im donijela mir pred odlučujuće utakmice u NLB ligi. Mi moramo nastojati što duže ostati u egalu i pokušati iznenaditi u završnici, jer smo primjetili kako su neki igrači Zadra poprilično istrošeni non stop igranjem, kaže Lončar.

Marko je ovog ljeta u jednom trenutku bio vrlo blizu Zadru. Kako danas na to gleda.

- Zadar je moj grad, Zadar je moj klub i u meni uvijek postoji želja za povratkom doma. Ovog ljeta se nije dogodilo, ali nikad ne reci nikad. Što se povratka u Zadar tiče sigurno neće biti presudni financijski uvjeti, već samo ambicije kluba. U takvoj situaciji uvijek sam spreman za razgovor s matičnim klubom, jasan je Marko koji ima ugovor s Unicsom još i sljedeću sezonu, isto kao i Krešo Lončar.

Ne možemo ne dotaknuti se reprezentacije. Ovog ljeta očekuje vas Eurobasket u Poljskoj.

- Samo da nas zaobiđu ozljede, vjerujem da je kucnuo trenutak da se s jednog velikog natjecanja vratimo s medaljom. Sve pretpostavke za to postoje. Odlična smo klapa, pratim i vidim da svi reprezentativci odlično igraju u klubovima, bogatiji smo za veliko iskustvo Olimpijade, puni smo samopouzdanja i uz malo pomoći božice Fortune, zaista bismo ovog ljeta mogli napokon slaviti košarkašku medalju, kazuje Lončar.

- Velika stvar je što je Repeša ostao na mjestu izbornika, a vraća nam se i Vujčić. Zaista smo dobro posložena reprezentacija, odlična smo klapa, stvoreno je super ozračje oko reprezentacije i uvjereni smo da stiže naših pet minuta. Naravno, trebat će i sreće, ali sreća uvijek prati hrabre, zar ne?, razmišlja Popović.

Marko Popović već je igrao protiv svog Zadra, no bilo je to u dresu u Zadru omražene Cibone i iskustva nisu baš lijepa.

- Ne volim se toga sjećati, ali mi je to uvelike pomoglo u odrastanju. Ne vjerujem da će večeras biti tako, ipak Unics nije Cibona. Zadarski navijači izuzetno poznaju košarku, strašno su emotivni i tada su krivo shvatili moj dolazak u Cibonu kao izdaju. No to je sada iza nas, očekujem i večeras punu dvoranu i čuveno navijanje Tornada i zadarskih navijača, kaže Popović.

Utakmica se igra večeras s početkom u 19 sati u dvorani Krešimir Ćosić na Višnjiku.


Reci što misliš!