Sport

Košarka, EuroCup

"Zmagali" i bez Tornada

Velika borbenost i srce presudni u pobjedi Zadra

Košarkaši Zadra upisali su prvu pobjedu u skupini "J" drugog kruga EuroCupa, ali i bar malo povratili samopouzdanje nakon dva uzastopna poraza (Benetton i Zagreb CO) kojim su kompromitirali svoje akcije u oba natjecanja: EuroCupu i što je još važnije NLB ligi.

Zadrani predvođeni novim trenerom, iskusnim slovenskim stručnjakom Zmagom Sagadinom, večeras su u odličnoj utakmici u završnici došli do minimalne ali vrlo vrijedne pobjede nad skupom momčadi Unicsa iz Kazana rezultatom 93-91.

Utakmicu je pratilo oko 3300 gledatelja koji su prije utakmice pljeskom nagradili Marka Popovića i Krešu Lončara. Zadarski igrač Dejan Ivanov našao se na meti vrijeđanja i zvižduka Tornada, ali je ostatak dvorane velikm pljeskom potpore nadglasao grupu nezadovoljnih navijača koji su dvoranu napustili nakon prve četvrtine.

Tijek utakmice iz prijenosa uživo.



KK Zadar - Unics Kazan

93 - 91


Prva četvrtina (25-19)

Zadar je prvi put u sezoni jednu utakmicu otvorio bez Gečevskog u petorci i to se odmah osjetilo. Ružić koji je zauzeo njegovo mjesto je na podbacivanju osvojio loptu za domaće.

Utakmica je otvorena revolveraški, prvo je uz zvižduke osamdesetak Tornadovaca i pljesak ostatka dvorane tricu pogodio Ivanov. Istom mjerom uzvratio je Veremenko, da bi Rančić postigao drugu zadarsku za 6-3.

Smanjio je Lyday bacanjima, a Zadar preko Ružića i Ivanova (2+1) dolazi do 11-5 na ulasku u četvrtu minutu. Veremenko je smanjio svojim petim košem, a Zadar nije uspio organizirati nekoliko uzastopnih napada pa Lyday pogađa tricu za 11-10 u petoj minuti.

Sa dvije trice, Perića i Stipčevića Zadar dvije i pol minute prije kraja ponovo odlazi na pet razlike 19-14, a premda je Lynday smanjio tricom na dva razlike Zadar do kraja četvrtine preko Stipčevića, Perića i raspoloženog Ivanova (8 koševa, 6 skokova) postavlja 25-19.

Druga četvrtina (16-23)

Koševima Perića i Prostrana, Zadar na početku druge četvrtine prvi put bježi na plus deset 29-19. Ipak, Uniks uzvraća koševima Lončara i Veremenka. Ružič pogađa s poluodstojanja, a Marko Popović svojom prvom tricom vraća na pet razlike.

Toni Prostran na ulasku u 15. minutu ponovo pogađa pa je rezultat 33-26. Gečevski se baš i ne snalazi kraj pokretljivijeg Lončara, a Kazan to kažnjava koševima Zamanskog i Veremenka iz kontre za 33-30 na ulasku u 17. minutu.

Ipak, kapetan Zadra se ne predaje i u napadu sa šest koševa u nizu odvodi Zadar na 39-32.

Da Zadar na poluvrijeme ne ode sa razlikom pobrinuli su se Popović bacanjima, Vermenko 11. košem i Zamanski koji je zakucao za 39-38 kraj statične obrane Zadra minutu prije kraja poluvremena.

Sagadin je zatražio svoj prvi time out kao trener Zadra, ali nije previše pomoglo. Popović je zabio još jednu kontru i prvi put u utakmici doveo Kazan u vodstvo. Do kraja su Ivanov i Lončar razmijenili koševe pa je Uniks na odmor otišao sa minimlanim vodstvom 41-42.

U redovima domaćih koji su veći dio prvog poluvremena odigrali bolje od svojih gostiju najbolji je bio Ivanov sa 10 koševa i 7 skokova, a Perić je postigao 7, Gečevski 6. Kod gostju uvjerljivo najbolji Veremenko sa 11 koševa i HR reprezentativac Krešo Lončar sa 10 koševa i 6 skokova.

Treća četvrtina (24-23)

Drugo poluvrijeme otvorio je Rančić sa dvije trice, ali na drugoj strani Lončar i Zhukanenkone dozvojivaju da Zadar pobjegne. Ružić i Rančić stavljaju još četiri koša u nizu, pa Zadar na ulasku u 24. minutu ima 51-46.

Nakon trice Stipčevića za 54-46, Uniks poziva minutu odmora, a cijela se dvorana diže na noge i u jedan glas navija "Mi smo Zadrani, Zadar je naš!".

Krešo Lončar sa četiri koša drži Uniks u igri, a Zadar u napaduostje bez ideje pa Sagadin poziva minutu odmora nakon pet i pol minuta igre pri rezultatu 54-50.

Lončar još jednom nadskakuje obranu Zadra i zakucava, ali se vješa po obruču pa mu suci sviraju tehničku. Stipčević pogađa jedno bacanje, a Gečevski pogađa u napadu pa je rezultat 57-52.

Popović lijepo asistira Zhukaenku za zakucavanje, a odmah potom zabija i dva bacanja pa je Uniks ponovo na minus jedan (57-56) na ulasku u 28. minutu.

Gečevski stavlja dva bacanja, ali razigrao se Marko Popović koji svojom drugom tricom postavlja izjednačenje. Gečevski i Zhukaenko razmjenjuju trice, a Toni Prostran zabija uz faul i slobodnim bacanjem podiže na 65-62.

Do ulaska u posljednjih deset minuta Popović zabija dva bacanja, Lyday jedno, a Gečevski promašuje svoja dva pa se na odmor odlazi rezultatom 65-65.

Četvrta četvrtina (28-26)

Marc Jackson sa dva bacanja i Zhukanenko iz kontre na početku odvode Kazan na +4, ali Johnson vraća tricom. Jackson je nerješiva enigma za centre Zadra, Ružić radi peti faul na njemmu, a ovaj stavlja još jedno bacanje za 68-70.

Desetom tricom Zadra, Ivanov vraća Zadar u vodstvo, a na plus tri podiže Rančić. Jackson zabija peti koš u četvrtini, ali Ivanov uzvraća 15. košem za 75-72 na ulasku u 35. minutu.

Lyaday pogađa dva bacanja, a Zamanski dovodi Kazan u vodstvo. Gečevski i Perić vraćaju Zadar na plus tri, koje Popović anulira tricom. 

Stipčević pogađa tricu za 82-79, ali radi faul na Popoviću koji koristi bonus i zabija dva bacanja tri minute prije kraja.

Stipčević pogađa još jednu tricu, Popović promašuje, a Rok asistira Gečevskom za 87-81 minutu i pol prije kraja.

Lyday pogađa jedno bacanje, a Ivanov u sljedećem napadu promašuje otvorenu tricu za pobjedu, a to kažnjava Lyday tricom. Kazan radi tri faula da uđe u bonus, posljednji je na Stipčeviću koji oba bacanja za 89-85.

Do kraja Zadrani su slobodnim bacanjima Stipčevića uspjeli sačuvati pobjedu rezultatom 93-91 i zaslužili veliki pljesak s tribina Krešinog doma.


KK Zadar - Unics Kazan  93-91 (25-19, 16.23, 24-23, 28-26)

KK Zadar: Rančić 13, Perić 9, Stipčević 19, Johnson 7, Prostran 7, Gečevski 17, Olivari , Ružić 6, Popović , Ivanov  15 (10 sk)

Unics Kazan:  Lyday 18, Popović 20, Zamanskiy 6, Kouziakine , Samoylenko 2, Lončar 18, Veremenko 11, Tsypachev,  Sokolov , Zhukanenko 9, Jackson 5.


Reci što misliš!