Sport

Eurocup

Rančić: Ključ utakmice je bila ozljeda Wrighta

Rančić: Ključ utakmice je bila ozljeda Wrighta

Farmer: Momčad i trener su vjerovali u mene i to im se isplatilo

KK Zadar je večerašnjom pobjedom nad jakom momčadi Turk Telekoma osigurao mjesto na Final Eightu Eurocupa koji će se održati u Torinu. Prema nekim kriterijima to je najveći uspjeh zadarske košarke u europskim natjecanjima od osamostaljenja Hrvatske.

Utakmica koja je je obilovala lijepim potezima imala je dva lica. Prvo poluvrijeme koje je Zadar odigrao vrhunski i drugo u kojem su gostujući centri u reketu Zadra radili što su htjeli. Zmagino „teško tijelo pod košem" je večeras nedostajalo više nego dosad.

Pitanje je kako bi utakmica završila da Farmer nije nezgodno gurnuo Wrighta koji je do ozljede u paru s Dudleyem neometano i neumoljivo poentirao ispod koša.

Tome Ružić je večeras solidno iskoristio minutažu na terenu no kao ni suigrači protiv gostujućih petica nije mogao.

- Znali smo da nas čeka teška utakmica, Turk Telekom je stvarno kvalitetna ekipa, dobro pokrivena na svim pozicijama. Plasirali smo se na Final 8, no tek sad trebamo pokazati što znamo i možemo. Tek moramo saznati tko će nam biti protivnici, rekao je Ružić.

Prema njemu detalj koji je odlučio utakmicu je bilo furiozno prvo poluvrijeme tijekom kojeg je Zadar pokazao ogromnu želju za pobjedom. - Pokazali smo Turcima da tu nemaju što tražiti.

Ipak, unutrašnjom igrom protivnici su došli blizu preokreta. - Znali smo da oni imaju fizički moćne i teške centre i da će ih biti jako teško čuvati. Ni Gečevski, ni Macura ni ja nismo teški centri u pravom smislu riječi tako da smo znali da će nam stvarati probleme u reketu, izjavio je Ružić.

Hrvoje Perić je večeras odigrao toplo/hladno, imao je svojih trenutaka, ali neke situacije je nepotrebno zakomplicirao. Ipak, najvažnije je da je i on ugradio svoj učinak u večerašnju pobjedu. 

- Odigrali smo sjajno prvo poluvrijeme i idealno otvorili utakmicu. Turci su se malo približili, ali uspijevali smo ih držati na pristojnoj razlici. Ne treba se sada prepuštati euforiji, bitno je da se koncentriramo na Zvezdu jer dok postoji šansa trebamo se truditi, rekao je Perić.

Damir Rančić je večeras pogađao kad je trebao, a umjetnički dojam je mogao biti puno bolji da je umjesto polaganja zakucao kontru koju je istrčao s Johnsonom.

Rančić je bio iskren što se tiče ozbiljnosti situacije pod košem u zadnjoj četvrtini.

- Mislim da je najvažniji trenutak utakmice bila ozljeda Wrighta (valorizacija 33) na kojeg nismo imali odgovora zadnjih petnaest minuta utakmice. On ih je uspio vratiti na 6 koševa razlike i nažalost, ali i na sreću, se ozlijedio. Nakon toga uspjeli smo smiriti utakmicu i privesti je kraju, rekao je Rančić.

Desmon Farmer je imao nehotičnu ulogu čovjeka koji je isključio Wrighta s utakmice. Nakon jednog laganog kontakta centar gostiju je nezgodno pao i ozlijedio se. Farmer je večeras odigrao najbolju utakmicu otkad je došao u Zadar i pokazao kako je sprema preuzeti odgovornost kad napad zašteka.

-Trener nas je dobro pripremio na utakmicu tako da smo bili u potpunosti koncentrirani na igru. Večeras sam stvarno htio dati sve od sebe i pomoći momčadi. Zadnje dvije utakmice koje sam odigrao Zadar je izgubio. Ne kažem da je to bilo radi mene, ali svejedno. Večeras sam preuzeo odgovornost u nekim trenutcima, ali ja sam tip osobe koja uvijek želi biti vođa, rekao je Amerikanac.

Farmer je zabio 23 koša što ga čini najboljim strijelcem utakmice. Trice je pucao 5/10, a kad je trebalo zabiti slobodna bacanja u prijemnim trenutcima utakmice ruka mu je bila sigurna (4/4).

- Momci su mi večeras vjerovali, a trener je zvao neke akcije koje su išle na mene. Imao sam puno samopouzdanja i odigrao sam dobru utakmicu.

Zadar je osigurao nastup na Final Eightu, a Farmer recept za uspjeh vidi u načinu na koji je Zadar odigrao večeras.

- Trebamo igrati momčadski, čvrsto u obrani. Nisu nam bitne osobne statistike i mislim da je to ključ našeg uspjeha. Momčad ne ovisi samo o jednom pojedincu već svak može odigrati ključnu ulogu, smatra Farmer.


Reci što misliš!