Sport

Košarka, Eurocup

Spahija osvojio Eurokup i osigurao Euroligu

Spahija osvojio Eurokup i osigurao Euroligu

Valencija Nevena Spahije uvjerljivom je predstavom nadigrala Albu u finalu Eurokupa osvojivši tako ovaj vrijedan trofej nakon pobjede 67:44. Istovremeno, Valencia će iduće sezone igrati Euroligu.

Spahija nastavio nisku trofeja

Prije ovog velikog uspjeha, 47-godišnji Spahija je tijekom svoje karijere osvajao naslove prvaka Hrvatske (Cibona), Slovenije (Krka), Baltičke lige i Litve (Lietuvos Rytas), Izraela (Makabi) i Španjolske (Tau Ceramica). Krku je odveo do finala Uleb kupa, Tau do Final Foura Eurolige, Makabi do četvrtfinala Eurolige, a s Cibonom je osvojio euroligaški Opening Tournament. Uz to, osvojio je i srebro s mladom reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Japanu 2001. godine.

Neven Spahija odlično je postavio igru protiv berlinske Albe čiji su glavni šuteri, Amerikanci Jenkins, Wright i McElroy bili neprepoznatljivi, posebno kad se stavi u odnos njihova predstava iz polufinala kada su tricama uništili Bilbao. Ovoga puta njih su trojica kombinirano postigli tek deset poena. Također, gledajući utakmicu dan ranije, junak pobjede Albe, Adam Chubb u finalu bio je bez prave uloge, postigao je tek četiri poena, španjolski je sastav odlično zatvarao sve prilaze košu, a upravo je obrana bila ključ, čemu u prilog ide samo 44 primljena koša.

Nakon loše prve četvrtine obje momčadi, Valencia je slomila otpor Nijemaca u drugoj dionici kada se razigrao dobro podmazan stroj Nevena Spahija. Kosta Perović i Thomas Kelati održavali su prednost koja je u 35. minuti prvi put prošla granicu od 20 poena razlike (56:35).

Gosti su ovoga puta bili bez pravog oružja, u prilog tome ide i činjenica da su bili bez ijednog igrača s dvoznamenkastim brojem poena.

Kosta Perović ubacio je 17 poena za Valenciju, Thomas Kelati dodao je 13, dok su Hamman i Byars ubacili po devet kod poraženog sastava.

Ono što će ipak najviše zadovoljiti Spahiju, igrače, navijače i čelnike Valencije jest plasman u Euroligu koji predstavlja glavnu nagradu za pobjednika Eurokupa.


Reci što misliš!