Sport

Nogomet, SP 2010.

SP: Fenomenalni Suarez odveo Urugvaj u četvrfinale

SP: Fenomenalni Suarez odveo Urugvaj u četvrfinale

Suarez zasluženo novi nacionalni junak Urugvaja

Reprezentacija Urugvaja pobijedila je Južnu Koreju s 2-1 u prvom dvoboju osmine finala na Svjetskom nogometnom prvenstvu, odigranom u Port Elizabethu.

Iako su nogometaši Južne Koreje većim dijelom utakmice imali inicijativu, imali su i više loptu u svom posjedu (54-46%), Urugvaj je do pobjede stigao potpuno zasluženo jer je u napadu pokazao veću klasu. Imali su Urugvajci sjajnog Luisa Suareza, koji ih je s dva pogotka u ovoj utakmici odveo u četvrtfinale, u kojem će 2. srpnja igrati u Johannesburgu protiv pobjednika dvoboja SAD-a i Gane.

Prvu priliku na utakmici imala je Južna Koreja. Chu-Young Park je šutirao iz slobodnog udarca iskosa s lijeve strane, ali je pogodio vratnicu. U 8.. minuti, Urugvaj je poveo. Diego Forlan je s pozicije lijevog krila ubacio prizemnu loptu, a nitko od korejskih braniča nije uspio izbaciti loptu i očistiti situaciju. Kretanje lopte sjajno je pratio Luis Suarez, koji ju je iskosa s desne strane spretno zakucao u mrežu.

Južna Koreja je do kraja poluvremena imala više loptu u nogama, bila je agilnija u napadačkim akcijama, dok se Urugvaj oslanjao na kontranapade, ali niti jedan od njih nije bio naročito opasan.

Uoči drugog poluvremena, u Port Elisabethu je počela padati i kiša, povremeno dosta jaka. U 51. minuti, najbolja šansa za Južnu Koreju. Chu-Young Park je tukao iz voleja iz dobre pozicije, ali preko gola. Južnokorejci nastavljaju s pritiskom, a u 58. minuti Ji-Sung Park dobro puca glavom, ali je urugvajski vratar Muslera bio na mjestu.

U 68. minuti, Južna Koreja je stigla do izjednačenja. Nakon slobodnog udarca s lijeve strane, jedan urugvajski igrač je u buketu odbio loptu, koja je u visokom luku išla ravno na glavu Chung-Yong Leeju , koji ju je iz blizine proslijedio u mrežu. Možda je pogriješio vratar Urugvaja jer je istrčao na loptu, umjesto da je ostao na gol-crti.

Urugvaj je tek nakon izjednačenja Južne Koreje pokazao konkretnije ambicije u napadačkoj igri, a nagrada je stigla u 80. minuti, kada je Luis Suarez fantastičnim udarcem s ruba kaznenom prostora, polulijevo, svladao nemoćnog vratara Južne Koreje Sung-Ryong Junga. Lopta se od vratnice odbila u mrežu.

Južna Koreja je, dakako, do kraja utakmice uložila sve napore kako bi stigla do izjednačenja, ali u tome ipak nije uspjela.

Dodajmo da je Luis Suarez s ova dva pogotka stigao do brojke od ukupno tri na Mundijalu, te se na vrhu ljestvice strijelaca izjednačio s Argentincem Gonzalom Higuainom, Slovakom Robertom Vittekom i Španjolcem Davidom Villom, koji su također postigli svaki po tri gola.

Južna Koreja je, tako, nastavila tradiciju neuspjeha u dvoboju s južnoameričkim selekcijama. Protiv njih nisu upisali niti jednu pobjedu. Tek dva remija i 12 poraza. 

Svjetsko nogometno prvenstvo, osmina finala:

Urugvaj - Južna Koreja 2-1 (Suarez 8, 80 / Lee 68)

Reci što misliš!