Sport

Nogomet, SP 2010.

SP: Argentina preko Meksika na Njemačku

SP: Argentina preko Meksika na Njemačku

Novi sudački previd, ovaj put na štetu Meksika

Nogometaši Argentine pobijedili su na johanesburškom Soccer Cityju Meksiko 3-1 u dvoboju osmine finala Svjetskog prvenstva izborivši četvrtfinale protiv Njemačke.

Iako su, generalno gledano, bili bolja momčad na travnjaku, nogometaši Argentine načeli su Meksikance, i to u trenucima kada su bili podređeni sastav na terenu, pogotkom Carlosa Teveza u 26. minuti iz očiglednog zaleđa. Nakon izlaska meksičkog golmana Pereza s gola na Teveza, napadač Manchester Cityja nastavio se kretati prema golu, dok je odbijenu loptu Lionel Messi poslao prema njemu. Tevez ju je proslijedio u mrežu, ali iz nedozvoljene pozicije, smješten između dvojice Meksikanaca koji su stajali ispred njega.

Meksikanci su se dugo bunili, a glavni sudac utakmice, Talijan Roberto Rosetti, otišao je na konzultacije s drugim pomoćnikom Stefanom Ayroldijem. Ono što su govorili bit će ovih dana tražena medijska roba, no bitno je samo da je Rosetti pokazao na centar.

Pod dojmom nepravde Meksikanci su, nakon teške pogreške Stuttgartova braniča Ricarda Osorija, uskoro primili drugi gol, koji je zabio Gonzalo Higuain postigavši svoj četvrti pogodak na turniru kojeg je najbolji strijelac.

Prije prvog gola Meksikanci su bili dojmljivija momčad na travnjaku. U istoj su minuti, osmoj, iz dviju odvojenih akcija zamalo zabili krasne pogotke iz daljine. Najprije je branič nizozemskog PSV-a Carlos Salcido uzdrmao gredu s 30-ak metara, da bi Andres Guardado, odlični veznjak Deportiva iz La Coruñe, potom za par milimetara promašio pucavši samo s malo bliže udaljenosti.

U 52. je minuti sjajan pogodak s preko 20 metara zabio Carlos Tevez postigavši svoj drugi gol na utakmici i na turniru.

Sa svojim se drugim golom od turnira u 71. minuti pak oprostio 22-godišnji napadač Meksika i Manchester Uniteda Javier Hernandez. Reagirao je velemajstorski primivši loptu leđima okrenut u 16-ercu, okrenuvši Martina Demichelisa na lijevu stranu, i zakucavši loptu pod gredu bližeg kuta Sergija Romera.

Argentinci su imali 52% posjeda lopte u nogama, ali su udarcima više prijetili Meksikanci (16-11).

Argentina je tako dobila reprizu osmine finala otprije četiri godine u Njemačkoj, te će imati u novoj reprizi priliku osvetiti se Nijemcima u četvrtfinalu, koji je na rasporedu u subotu u Cape Townu. 

Svjetsko nogometno prvenstvo, osmina finala:

Argentina – Meksiko 3-1 (Tevez 26, 52, Higuain 33 / Hernandez 71)

Parovi četvrtfinala:

Urugvaj – Gana

Njemačka - Argentina


Reci što misliš!