Sport

Košarka

Marko Popović: Dok sam u reprezentaciji, vjerujem u uspjeh

Marko Popović: Dok sam u reprezentaciji, vjerujem u uspjeh

Vođa reprezentacije

"Puno se toga treba poklopiti da bi reprezentacija napravila neki uspjeh. S ovom reprezentacijom cilja se na Eurobasket dogodine u Litvi i mislim da materijal i potencijal postoji", tvrdi Marko Popović.

Malo je hrvatskih košarkaša koji su nastupili i na Europskom i na Svjetskom prvenstvu te na Olimpijskim igrama. Marko Popović ovog će se ljeta učlaniti u taj prestižni klub.

"Mogu biti ponosan na taj podatak, ali bio bih puno ponosniji da sam u reprezentativnoj karijeri napravio nešto više", kaže Popović. "No, dok god sam tu vjerujem. Da nije tako, ne bih ni došao."

"Napravio sam dobar potez"

Marko Popović na pripreme je došao friško oženjen ali i miran što se tiče angažmana za sljedeću sezonu. S Uniksom je još prošle jeseni produžio ugovor.

"Napravio sam dobar potez", kaže Pop i priznaje: "Krivo mi je što je Krešo Lončar otišao, no kao pravi profesionalac moram se adaptirati. Došli su nam McCarthy, koji nam je najjače pojačanje jer ima ruskog državljanstvo, tu su Vraneš i Rizvić, produžio je Lampe. Došao je i Pašutin. Odlična ekipa i mislim da će biti još jedan ili dva potpisa." Osim novih igrača u Kazanu je i novi trener Jevgenij Pašutin.
"Njega ne znam, ali brata koji nas je igrački pojačao cijenim jer je 36-godišnjak koji pazi na svoje tijelo i igra u obrani kao da je deset godina mlađi."

Popović je u reprezentaciji debitirao 2002. godine u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Sljedeće godine je bio prvi od njegova četiri Eurobasketa. Ovo mu je deveto ljeto u reprezentaciji, no u Poreču na treninzima izbornika Joke Vrankovića smanjio se broj igrača s kojima je Pop proteklih godina dijelio reprezentativnu svlačionicu.

"Nema nas puno. Otpadaju svake godine, ovog ljeta malo više njih. No, to je i normalan slijed događaja. Ja još imam želje i volje i dok god je tako odazivat ću se."

Tijekom svih ovih godina kvalitetu smo u reprezentaciji uglavnom imali. Sreće baš i nismo. Što treba za uspjeh? Kemija?

"Ružno je govoriti o kemiji. Puno se togo treba poklopiti da bi reprezentacija napravila neki uspjeh. S ovom reprezentacijom cilja se na Eurobasket dogodine u Litvi i mislim da materijal i potencijal postoji, ali sve se treba dotjerati."

S obzirom na novi sastav reprezentacije, Popović vjeruje da možemo imati jedan novi forte u našoj igri.

"Mladi smo, idemo trenirati i raditi te doći u Istanbul spremni pa pokušati ih sve pretrčati", tvrdi Popović. "Ako smo mlađi logično je da ćemo igrati i više se oslanjati na trku i fiziku. Hvala Bogu, imamo i dosta kvalitetnih igrača, nositelja u svojim klubovima pa se imamo pravo potajno nadati."

Nada uvijek postoji, no očekivanja ovog puta nisu toliko velika. Pa iako će ovo Svjetsko prvenstvo poslužiti i kao priprema za Eurobasket sljedeće godine, smotra u Turskoj ipak je veliko natjecanje na kojem se može ostvariti dobar rezultat koji bi mogao napraviti pozitivan odjek.

"Zašto ne!?", slaže se Pop. "Povučemo li paralelu sa Srbijom prošle godine, nisu sigurno ni oni vjerovali da će igrati finale. Ne kažem da ćemo mi igrati finale Svjetskog prvenstva, ali mogli bismo doći do četvrtfinalnog dvoboja s nekom jakom momčadi. Možemo i kvalitetnom igrom namučiti nekog jakog suparnika. To bi nas sigurno veselilo, kao što bi nas veselilo da igramo lepršavo i kvalitetno."

Ipak, određeni rezultatski imperativ u Istanbulu postoji.

"Zato sam naglasio to četvrtfinale. Sigurno nije lako doći do četvrtfinala Svjetskog prvenstva. Puno je kvalitetnih reprezentacija što nije bio slučaj prije 10-15 godina kada nije postojao ovako snažan Brazil ili Argentina kao što su oni danas, ili čak ni Rusija koja nakon '92 dugo nije bila jaka."


Reci što misliš!