Sport

Taekwondo

Taekwondoaš Stipe Jarloni u Zadru se priprema za kvalifikacije za Olimpijske igre

Taekwondoaš Stipe Jarloni u Zadru se priprema za kvalifikacije za Olimpijske igre

U Zadru je na pripremama sudjelovalo jedanaest taekwondoaša iz TK Knin, među kojima je i reprezentativac Stipe Jarloni. Sa svojim trenerom Draganom Pinjuhom i timom iz Taekwondo kluba Knin, Stipe Jarloni se priprema za Olimpijske igre u Londonu 2012.

- Na svjetskim kvalifikacijama za Olimpijske igre sam bio osmi, što je dobar rezultat, ali kvalificirali su se samo prvi, drugi i treći. Sad bih u Kazanu trebao ponoviti rezultat od prošle godine, kad sam bio treći u Europi, da bih se kvalificirao i otišao na Olimpijske igre. Bio bih prvi Hrvat kojem je to uspjelo. Dosad su na Olimpijske igre iz Hrvatske išle samo djevojke. Statistike mi daju dobre šanse da uspijem, ali praksa je nešto drugo. Kažu da je u taekwondou lakše osvojiti medalju na Olimpijskim igrama nego se kvalificirati za njih. Ja se nadam da ću ipak uspjeti. Bio bih zaista počašćen - ističe dvadesetogodišnji Jarloni.

Rezultati i stipendije

Počeo je trenirati kad je imao osam godina, a dosad je dvaput kao kadet bio europski prvak, među juniorima jednom treći u svijetu, među seniorima peti u svijetu, a aktualno je treći senior u Europi. Taj zadnji je Stipin najvažniji rezultat i zato je dobio posao u Ministarstvu obrane. A do suradnje sa zadarskim trenerom TK Plovanije došlo je još davno.

- Antonio je dugogodišnji klupski prijatelj i znamo se s natjecanja. Svake godine smo s reprezentacijom dolazili u Zadar na pripreme, no ove godine je to izostalo. U Zadar sam došao zajedno sa svojim trenerom Draganom Pinjuhom ujedno, trenerom hrvatske reprezentacije koji je najzaslužniji za moje ostvarene rezultate.

Kako dodaje, put sportaša je ponekad težak, ali zasigurno jedan od najboljih puteva za mlade.

- Ovdje djeca imaju dobre uvjete i dobro je da ih dođe što više, da se maknu s ulice i uz pomoć Antonija doguraju što dalje. Nekad je teško. Treniram dvaput na dan, a kad je najnapornije, uoči natjecanja moram paziti što jedem jer smo rangirani po kilaži. Nastupam u kategoriji do 58 kg, a s obzirom da uvijek imam 3-4 kg više prije svakog natjecanja moram smršaviti. Ali to je takav sport. Imao sam veliku podršku roditelja, krenule su stipendije, a uvijek te vuče i što bolji rezultat.

Zanimanje djece

S Jarlonijem je u Zadru bio još jedan reprezentativac i juniorski prvak Hrvatske, Slaven Janković. Čačić za njih kaže da su primjer drugoj djeci za daljnje napredovanje i usavršavanje u ovom sportu.

- Otkad su oni tu i naši članovi su dobili više volje. Sad imamo oko 30 članova, a 2009. kad smo krenuli bilo ih je svega nekoliko. Od prošle godine smo u školskoj dvorani OŠ Zadarski otoci na Bilom brigu. Od početka rujna kreću upisi za novu sezonu pa pozivamo zainteresirane da nam se jave u školu. Mogu se upisati svi od šest godina pa nadalje. Taekwondo je odličan za mentalno i fizičko razvijanje djece, a svakako je to kvalitetno provođenje slobodnog vremena - ističe Čačić koji je svojevremeno sudjelovao na raznim natjecanjima, a svoje znanje želi prenijeti dalje. Zato stalno radi na usavršavanju pa uskoro na poziv Mire Brežana ide u Koreju na međunarodni seminar taekwondoa. S njim je u TK Plovanija trener i Miljenko Lisica.

- Očekujem da ćemo ovu sezonu imati četiri grupe. Od tih bi jedna bila u školskoj dvorani u Poličniku jer na tom području ima dosta zainteresirane djece kojoj nije zgodno putovati u grad. Ako bude više interesa, uvest ćemo još jednu grupu u Poličniku. Ovdje bi ostale tri grupe - jedna početnička, jedna napredna i natjecateljska, kaže Čačić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.