Sport

Košarka, Eurobasket 2011

Rusija uvjerljiva protiv Finske

Rusija uvjerljiva protiv Finske

Najugodnije iznenađenje dosadašnjega natjecanja, reprezentacija Finske, u drugom je krugu pokazala da nije dorasla momčadi Davida Blatta. Rezultatski priključak potpuno su izgubili u drugoj četvrtini, pa je Rusija rutinirano finiširala (79-60)

Središnji termin košarkaškoga četvrtka europskoga prvenstva bio je rezerviran za susret Finske i Rusije - dvoboj jednoga od najugodnijih iznenađenja prvenstva, momčadi koju je malo tko vidio u drugom krugu i Rusije, koja pretendira povratku na europsko postolje.

Finska je protiv velikih favorita, čije boje, između ostalih, brane Andrei Kirilenko, Viktor Hrjapa i Timofej Mozgov - krenula solidno. Autsajderi sa hladnog sjevera egal su držali skoro do kraja prve dionice kada je negdašnja uzdanica ljubljanske Olimpije Teemu Rannikko 2 minute prije kraja tricom poravnao na 14-14. Nakon tog trenutka Rusi su postepeno počeli utakmicu lišavati rezultatske neizvjesnosti. U tome trenutku nitko nije mogao ni sanjati da će Finci do kraja poluvremena, dakle više od dvanaest minuta, uspjeti ubaciti tek - šest koševa.

Momci u bijelim dresovima napadački potpuno zakazuju, forsiraju šutove i ne uspijevaju zabiti sljedećih pet minuta. Rusi za to vrijeme rade mini-seriju od 9-0 a Finci umjesto koševa nižu - prekršaje.

Tada momčad Davida Blatta preko raspoloženih Voroncevića i Kiriljenka (15 od prvih 23 poena Rusa) stvaraju rezultatsku prednost (24-16 6:47 prije kraja druge dionice). Netom nakon Rusi zakucavanjem Hrjape stižu i na svoju prvu dvoznamenkastu prednost (28-18). Finci u napadu ostaju bez ideja kako otključati rusku obranu, dok u obrani nižu prekršaje.

Sekundu prije kraja prvoga poluvremena - sva nemoć finskoga napada ocrtana u jednoj akciji. Rannikko čeka istek vremena a onda iz očaja iz pada šutira s 9 metara te naravno - promašuje. Finska je tako nakon solidnoga početka do poluvremena ubacila tek 24% šutova. Na 'veliki odmor' momčadi odlaze s 33-20.

Finski "jadi po šutu" se nastavljaju i u drugom dijelu, tek Rannikko s nekoliko trica uspijeva stvoriti dojam da na parketu ne igra samo jedna momčad.

Osim njega, Finci u napadu 'ne postoje', a Rusi rutinski dovršavaju svoje napade. Sredinom treće četvrtine stižu na 44-26, a 3:45 prije isteka trećeg perioda do okruglih 'plus dvadeset' - 50-30. A upravo su tu prednost Rusi održali do samoga kraja, na kraju Kirilenko završava utakmicu sa 14, Shved sa 12 a Mozgov i Voroncević s po 11 poena, dok kod Finaca uz Rannikka (11 koševa) solidan dojam ostavljaju finski Amerikanci Shawn Huff (14 koševa) i Gerald Lee (11 poena).

Zanimljivo, Fince je od još uvjerljivijeg poraza spasila činjenica da su trice gađali bolje nego dvice (9/21 za tri poena) te da su Rusi izgubili čak devetnaest lopti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.