Sport

Košarka

Grad Zagreb ostavio Cedevitu bez kune

Grad Zagreb ostavio Cedevitu bez kune

Novce od Grada dobili samo gubitaši

Košarkaški klub Cedevita od Grada nije dobio niti djelić od 35 milijuna kuna, koliko je raspoređeno po određenim kriterijima pojedinim sportskim klubovima u Zagrebu.

Odmah je uložena žalba na takav razvoj situacije, ali na nju su dobili odgovor kako novac ide za sanaciju klubova, a ne sredstva za vrhunski sport, zbog čega su izdali priopćenje medijima i upozorili na niz nelogičnosti.

- Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport ima razumijevanja za vaša nastojanja da osigurate što bolji status KK Cedevita u okviru Programa športa koje Grad sufinancira proračunskim sredstvima. Međutim, u ovom slučaju se ne radi o sredstvima za vrhunski šport koja kao programska stavka ove godine nije niti planirana. Naime, radi se o proračunskim sredstvima namijenjenim sanaciji gradskih klubova koji su se našli u financijskim poteškoćama - stoji u odgovoru gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport na žalbu KK Cedevite.

Konkretno, 35 milijuna kuna je raspoređeno na način da je Ciboni pripalo 15 milijuna, a 20 milijuna je raspodijeljeno između KK Zagreba, RK Zagreba, VK Mladosti i manjih klubova. U Cedeviti upozoravaju kako gradske proračunske kategorije ne poznaju kategoriju sanacije.

- Jedine kategorije koje Grad u tom smislu poznaje jesu razvoj vrhunskog sporta i redovno poslovanje klubova. Da stvar bude gora, Grad preuzima potpunu odgovornost za neracionalno upravljanje klubovima koje sanira. To pokazuje i izjava predstavnika Gradskog ureda na prosinačkoj Skupštini Zagrebačkog športskog saveza kako su klubovi kojima je novac dodijeljen imali u planu gradska sredstva kad su planirali svoje aktivnosti, te su uslijed neisplate proračunske stavke za vrhunski sport u 2011. rečeni klubovi ušli u dubioze - pojašnjava direktor KK Cedevite Krešimir Novosel.

U nastavku Politikaplus prenosi ostatak priopćenja KK Cedevite:

"Ovo, međutim, nije jedina nelogičnost. Kad bismo i bili tako uviđavni i prihvatili sanacijske argumente, iako je riječ o javnim sredstvima poreznih obveznika u Gradu Zagrebu, zdravorazumski se postavlja pitanje po kojem kriteriju se onda radi sanacija. Riječ je, naime, o iznosima koji su značajni ne samo na gradskoj razini, nego dapače i na razini države. Složit ćemo se da bi 35 milijuna kuna poreznih obveznika mnoge radnike propalih poduzeća zadnjih mjeseci lišilo zadovoljstva da budu unesrećeni junaci središnjeg Dnevnika. Ova bi se sredstva, umjesto na sanaciju financijskih dubioza klupskih uprava, mogla puno smislenije utrošiti na razvoj i popularizaciju sporta u Gradu Zagrebu.

Konačno, kad bismo sve ovo prihvatili bez pogovora, sve ne bi li klubovi koji su se doveli u dubioze opstali i prosperirali, i dalje ostaje pitanje koje je valjda moguće da si ne postave jedino oni koji troše javni novac, koji sami nisu zaradili. Nitko se, naime, raspodjeljujući gradski novac za sanaciju nije zapitao - postoji li neki plan sanacije? Postoji li neko jamstvo, zalog ili obveza da klubovi koji su sanirani neće morati u sanaciju i dogodine? Kako znamo da će njihovo poslovanje biti uredno?

Izgleda kao da se nikoga ne tiče to što je gradska blagajna stalno iznova štaka dijelu klubova koji se ponašaju kao raspamećeni bogataši jer im se to dopušta, dok su drugi klubovi istog organizacijskog statusa i jednako sportski uspješni isključeni iz utakmice za gradska sredstva. Iako se u svim drugim utakmicama ravnopravno natječu. Tako je jedino i moguće da, primjerice, KK Cedevita ponekad ne postigne dogovor o angažmanu s određenim trenerom ili igračem zbog previsoke cijene za mogućnosti kluba, dok drugi konkurentni klubovi "u sanaciji" sa svim financijskim dubiozama, nemaju takvih izazova pa dogovor postižu lakše. Zato iznova apeliramo na institucije da zaista hitno rasprave jasne kriterije kojih bi se onda svi beziznimno trebali pridržavati, a kako bi se sport u Gradu razvijao na zdravim temeljima."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.