Sport

Nogomet, Euro 2012

Bilić: "Vidjelo se da nije nerealno da Hrvatska cilja na naslov"

Bilić:

Sucu ništa ne zamjera, s Rakitićem bi išao u rat

Hrvatskom izborniku Slavenu Biliću utakmica protiv Španjolske, pokazala se, bila je posljednja u njegovom mandatu. Hrvatska se sprema za povratak iz Warke, a Bilić okreće novom poslu.

"Nesretan sam, žalostan, jer je naš cilj bio osvojiti Europsko prvenstvo. Vidjelo se da to nije bilo nerealno, ali nismo uspjeli u tome", konstatirao je Slaven Bilić na oproštaju od poljske Warke, hrvatske baze za vrijeme Europskog prvenstva.

Bilićeva je reprezentacija pobijedila Irsku, remizirala s Italijom i izgubila od Španjolske, no učinila je svoju domovinu ponosnom vrlo dobrim igrama. O sucu Starku Bilić nije želio previše govoriti.

"Ništa mu ne zamjeram, ipak je i on samo čovjek. Očiti su kazneni udarci na Ćorluki, još više na Mandžukiću, no dogode se pogreške, nekad na našu štetu. Ne vjerujem u urote protiv nas niti želim vjerovati u njih", rekao je Bilić.

Vratio se i na prigodu Ivana Rakitića, koju mnogi smatraju ključnim trenutkom susreta, koja je mogla sve okrenuti: "Zaslužili smo takvu priliku, nije nam darovana, no Casillas je spasio Španjolsku. Da je lopta krenula u bilo kojem drugom smjeru, ušla bi u gol, a nije bilo toliko lako zabiti kako se čini. Ipak, Rakitić je napravio velik napredak u zadnje četiri godine, od ekstremnog je talenta postao čvrsta karika reprezentacije i nevjerojatan je borac. Išao bih u rat s njim".
Četvrtfinale je na kraju ostalo tako blizu, a tako daleko.

"Napravili smo maksimum, imali smo vjere u sebe i pokušao sam igračima usaditi još više iste, ali ostaje mi dojam da ova reprezentacija može i do neke velike medalje. Pogledajte Nijemce, kod 1:1, Danac je izašao sam pred Neuera i nije zabio. Radi li se tu o kvaliteti ili sreći? Pokazali smo kvalitetu, pokazali smo da se znamo braniti i bunkerom, a sve je to plod napornog rada. Ispadanje je moj osobni podbačaj, mogli smo proći dalje bez obzira na tešku skupinu. Iskreno, nisam ni sekunde pomislio da bismo mogli ispasti, ni u najluđoj varijanti", rekao je Bilić.

"Dosta smo toga popravili, mislim da se svima sviđa hrvatski stil igre, na nadigravanje. Mislim da smo u ovih šest godina sve napravili odlično, a u tri susreta na ovom Europskom prvenstvu nije bilo niti jedne pogrešne minute", nastavio je.

U Moskvi ga čeka klupska sezona Lokomotiva, premda osjećaj izbornika Hrvatske nigdje neće moći ponoviti: "Čekaju me velike obveze i tamo ću također dati sve od sebe, ali ništa mi neće biti veća čast i ponos nego izborničko mjesto. Nevjerojatno je koliko energije treba za ovaj posao, najviše sam je potrošio na vanjske čimbenike. Nemojte toliko trošiti sljedećeg izbornika".

"Emotivno sam prazan, to ću reći i upravi Lokomotiva. Umoran sam, ali jedva čekam taj posao", zaključio je Bilić.

Hrvatska nogometna reprezentacija vraća se večeras oko 21:30 u Zračnu luku Zagreb.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.