Sport

Biciklizam

Armstrong: Doživotna zabrana mi je poput smrtne kazne

Armstrong: Doživotna zabrana mi je poput smrtne kazne

U drugom objavljenom dijelu ekskluzivnog intervjua sa Oprah Winfrey osramoćeni američki biciklist Lance Armstrong pokazao je svoju emotivnu stranu i objasnio kako je sinu morao reći da mu se otac dopingirao.

U prvom dijelu intervjua Armstrong je dakle, između ostaloga, priznao sustavno korištenje testosterona, transfuzija krvi, kortizona i ljudskog hormona rasta tijekom karijere, kao i da je nedopuštena sredstva koristio kod svake od svojih sedam uzastopnih pobjeda na Tour de Franceu (1999.-2005.).

U prvom dijelu intervjua Armstrong je djelovao hladno, proračunato, distancirano, kao da je unaprijed pripremio govor, ali se u drugom dijelu "smekšao" kada je spomenuo svoju obitelj.

Priznao je da je shvatio da mora priznati svoje sustavno laganje u trenutku kada je vidio da ga njegov sin brani.

- Vidio sam da me moj sin brani i govori: "To nije istina. Ono što govoriš o mom tati nije istina". Tada sam znao da mu moram reći.

Armstrong je govorio o svom 13-godišnjem sinu Lukeu, najstarijem od petoro djece.

Upitan od Oprah što je rekao svom sinu, Armstrong je odgovorio:

- Rekao sam mu: "Slušaj, bilo je puno pitanja o tvom tati, o mojoj karijeri, da li sam se dopingirao ili nisam. Ja sam uvijek poricao sve to i bio sam nemilosrdan i prkosan braneći se. Vi ste to vidjeli i zato ste mi vjerojatno vjerovali. Zbog toga je sve to još bolesnije". I rekao sam mu...(duga pauza) "Luke, nemoj me više braniti.. Nemoj."

- On je meni rekao: "Ok. Gledaj, volim te i ti si moj tata. Ništa to neće promijeniti".

Na upit da li je pokušao potplatiti Američku antidopinšku agenciju (USADA), Armstrong je odgovorio negativno. Naime, čelni čovjek organizacije Travis Tygart rekao je u ranijem intervjuu za "60 Minites Sports" da je Armstrongov predstavnik ponudio organizaciji novčanu donaciju da odustanu od istrage protiv njega, koja je odbijena.

- Ne, to nije istina - ponovio je Armstrong kroz intervju u nekoliko navrata.

Doživotnu zabranu natjecanja koju mu je izrekla USADA američki je biciklist nazvao "smrtnom kaznom".

- Ne kažem da je kazna nepoštena, samo kažem da je drugačija. Zaslužujem biti kažnjen, samo nisam siguran da zaslužujem "smrtnu kaznu".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.