Sport

Jedrenje

Hrvatska jedra u 10 na svijetu u tri discipline!

Hrvatska jedra u 10 na svijetu u tri discipline!

Svjetski jedriličarski savez objavio je nove svjetske ljestvice olimpijskih disciplina. Naši jedriličari su među deset najboljih na svijetu u tri discipline od sedam u kojima nastupamo.

S obzirom da naši jedriličari ove godine ne jedre puni program ni Svjetskog ni Europskog kupa nedostaje im bodova pa su niže plasirani na svjetskim ljestvicama nego što bi inače bili, naročito u samcima. Dvojci, koji su jedrili nešto više regata, su naravno u vrhu, mada ni oni nemaju sve regate odjedrene.

Kostov i Petar Cupać su sedmi u 49e-u, Enia Ninčević i Romana Župan su osme u 470, a Šime Fantela i Igor Marenić deveti na svijetu.

- Evo držimo se u najboljih deset, to nam je i cilj, kako na svjetskim ljestvicama, tako i na regatama. Sad nam slijede dva natjecanja zaredom. Upravo smo krenuli za Njemačku, za Kiel, gdje za nekoliko dana počinje regata Europskog kupa. Regata u Kielu nam je zadnji test i priprema pred Europsko prvenstvo u Danskoj početkom srpnja - najavio je Pavle Kostov.

Uz naše provjerene i iskusne olimpijce po prvi put u međunarodnoj konkurenciji ove discpline nastupit će i mlada juniorska posada, braća Duje i Jure Fržop. Betinjani Jure i Duje su u kadetskom uzrastu bili reprezentativci, srednju školu su obojica upisali u Zadru, gdje žive u đačkom domu i treniraju s Kostovom i Cupaćem pod budnim okom trenera Karla Krpeljevića.

- Dobro su dečki trenirali, ove dvije seniorske regate su im u prvom redu skupljanje iskustava i trening za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Poljskoj, u drugoj polovici srpnja. Nažalost, hrvatska flota 49er-a je vrlo mala, i raduje nas da smo uspjeli u Zadru dignuti na noge nekoliko juniorskih posada, od kojih su Duje i Jure zasad broj jedan. Dobri su sparing partneri Pavlu i Petru, zajedno napreduju, na treninzima su im već u uvjetima laganijeg vjetra dobri protivnici, očekujemo puno od njih u budućnosti - razmišlja trener Krpeljević.

Straha za nasljednike u samcima nema. Brojna je flota naših kormilara u Laseru na svjetskoj ljestvici. Na 21. mjestu se nalazi Tonči Stipanović, koji će danas odraditi prvi trening u Mersinu na Mediteranskim igrama.

- Sinoć smo stigli u Mersin, selo je u redu, marina je prilično impresivna, zasad sve izgleda bolje nego na MI u Pescari - rekao je Stipanović.

Plasman ostalih hrvatskih predstavnika: 35. je Daniel Mihelić, Filip Jurišić 41., Bogoslav Bugarin 123., Toma Višić 143., Antonio Poretti 150., Dino Sindik 170., Nenad Bugarin 177.

U ženskoj konkurenciji Laser Radiala 23. je Tina Mihelić, 87. Anja Hamerlitz, 88. Anđela de Micheli Vituri, a 112. Ana Zelić. U Finnu na 21. mjestu se nalazi Milan Vujasinović, 66. je Tudor Bilić, 68. Josip Olujić, 77. Ivan Kljaković Gašpić. Među daskašima 51. je Luka Mratović, Mihovil Fantela se nalazi na 94. mjestu, međutim njemu su krivo obračunati bodovi i trebao bi biti više plasiran.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.