Sport

Nogomet, Europa liga

Europa liga: Hrvatskim klubovima prijete Lyon, Inter, Tottenham...

Europa liga: Hrvatskim klubovima prijete Lyon, Inter, Tottenham...

Ždrijeb 4. pretkola je u danas u Nyonu. Dinamo će biti nositelj, a Zagrepčani će tako izbjeći najjače klubove

Sve je u četvrtak bilo u znaku broja četiri. Rijeka je s 4:0 zaključila veliku večer hrvatskih klubova. Hrvatska će u 4. pretkolu Europske lige imati čak četiri predstavnika. Maksimalan je to broj hrvatskih momčadi koje su i krenule u europsku sezonu.

Splićani su izdržali pritisak i nakon 2:0 iz prve utakmice sačuvali prednost u Odesi kod Čornomoreca.

Hajduk je ispisao najljepšu razglednicu hrvatskog nogometa, pred raspjevanih 30.000 gledatelja na Poljudu, uspjeli su "bijeli" nadoknaditi zaostatak od dva gola protiv Šahtera iz Karagandija. Trener Igor Tudor najavio je pobjedu 3:0, tako je i bilo.

Rijeka je realno imala i najlakši posao protiv nogometnih amatera s Farskih Otoka, nakon 5:1 u prvoj utakmici, s ukupnih je 9:1 ispratila Vikingur.

U 4. pretkolu naći će se i Dinamo, ali u Maksimiru ne dijele euforiju ostatka društva iz 1. HNL. "Plavi" su ipak ciljali na Ligu prvaka, ponajprije na veću financijsku "porciju", ako ne i na porciju golova. No, "bolje vrabac u ruci, nego golub na grani", stoga će se i Mamićeva momčad potruditi da drugu godinu za redom uđe u skupinu Europske lige, što je za "plave" nekako postao standard ispod kojeg u Maksimiru nisu navikli ići. Koliko god kasniji rezultati ne išli na ruku Dinamu koji pokušava prezimiti u Europi već četiri desetljeća.

Treba se veseliti, jer bi dosad europska sezona hrvatskih klubova završavala već i prije Velike Gospe. Navijači su se vraćali s plaža na utakmice kako ne bi propustili dašak Europe.

Za Dinamo je Europska liga postala standard. Riječani su lani napravili podvig izbavivši u pretkolu Stuttgart, dok Splićani imaju u svom gradu imaju dvostruku poslasticu - Hajduk i Split bore se za skupinu Europske lige. Nadajmo se da će grad pod Marjanom dočekati europsku nogometnu jesen.

No, treba napraviti posljednji korak, a on je najčešće i najteži. Ždrijeb 4. pretkola je u petak u Nyonu. Dinamo će i u Europskoj ligi biti nositelj, kao što je to trebao biti i u 4. pretkolu Ligi prvaka, samo da se nije "poskliznuo" protiv Aalborga. Zagrepčani će tako izbjeći najjače klubove. Hrvatski prvak mogao bi se susresti sa starim znancima kao što su Grasshoppers, HJK Helsinki, Elfsborg i Neftči.

Ostala hrvatska tri kluba nadat će se da ih kuglice neće spojiti, primjerice, s Interom, Tottenhamom, Villarrealom, Lyonom, PSV-om, Feyenoordom, Torinom... Mada je predsjednik Rijeke Damir Mišković poželio - milanski Inter. Bila bi to, vjerojatno, fešta kratkog daha. No, Rijeka je prošle sezone dokazala da favoriti ne pobjeđuju baš uvijek. U ždrijebu je nositelj i Partizan. Beogradski klub mogao bi doći u Rijeku ili Split.

Nositelji: Lyon, Inter, Tottenham, PSV, Villarreal, Twente, Metalist, PAOK, Celtic, Club Brugge, Dnjipro, Trabzonspor, Panathinaikos, Sparta Prag, Borussia M., Real Sociedad, Young Boys, Dinamo Zagreb. Lokomotiv Moskva, Rapid, Zürich, Nacional Funchal, Maccabi Tel Aviv, Sheriff, Hull City, Partizan, Torino, Feyenoord, Saint-Etienne, Rio Ave, Dinamo Moskva.

Nenositelji: Elfsborg, Debrecen, Omonia, Hajduk, Grasshoppers, Rostov, Krasnodar, Rijeka, Zwolle, Lokeren, Asteras Tripolis, Apollon Limassol, Zorja Lugansk, Aktobe, AEL Limassol, Qarabag, HJK Helsinki, Neftči, Astra Giurgiu, Petrolul Ploiesti, Karabükspor, Midtjylland, Dinamo Minsk, Ruch Chorzow, Sarajevo, Šahtjor Saligorsk, Spartak Trnava, RNK Split, Zimbru, Astana, Stjarnan.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.