Sport

Nogomet, Euro 2016, skupina D

"Kockice" preplavile St Etienne, sprema li se prekid utakmice?

Nakon Pariza "kockice" su preplavile i St Etienne, grad u regiji Rhone-Alpes.

Međutim, za razliku od Pariza gdje su hrvatski navijači bili raštrkani po cijelom gradu ovdje su gotovo svi na središnjem trgu Jean Jaures pored katedrale Saint Charles. Na istom trgu je i glavna "baza" čeških navijača, no za sada sve prolazi uz pjesmu i zabavu. Za svaki slučaj sve budno prate jake snage francuske policije.

U grad je stiglo između 10.000 i 15.000 hrvatskih navijača, a "kockica" je bilo iz svih krajeva svijeta, od Kanade i Australije, do Njemačke, Švicarske i Hrvatske. 

"Ima nas dvostruko više nego Čeha. Atmosfera je odlična i bez incidenata, mi pjevamo svoje, a oni svoje pjesme. Vjerujem kako će tako i ostati," kazao je Igor iz Karlovca.

Nakon što je društvenim mrežama prostrujila vijest kako na utakmicu dolazi dio ekstremnih navijača kako bi prekinuli utakmicu, policija je na svakom koraku u gradu. Informaciju o mogućim neredima iznio je i jedan od čelnika udruge navijača Uvijek vjerni, Krunoslav  Grlević  gostujući u HTV-ovoj emisiji Otvoreno što je izazvalo zabrinutost čelnika HNS-a. Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO)  je također objavio kako ima informaciju o mogućim neredima.

"Prema provjerenim informacijama kojima raspolaže HHO u St. Etienneu se nalazi 300-tinjak pripadnika Torcide koji su tamo doputovali iz Hrvatske. Dio njih je zadržan na granici na graničnim prelazima Pasjak i Rupe budući je kod njih pronađena oprema za maskiranje i određena količina droge te se nad njima provodi kriminalistička obrada. Hrvatske vlasti su u direktnom kontaktu s francuskim vlastima i surađuju u pokušaju prevencije nereda na stadionu.

Navijači Torcide, ali i pripadnici drugih navijačkih skupina iz Hrvatske pribavili su ulaznice preko navijača St. Etiennea na drugo ime. Upravo stoga hrvatska strana inzistira na tome da predstavnici francuskih vlasti, ali i organizatora, prilikom ulaska na stadion provjeravaju  ulaznice personalizacijom uz predočenje osobnih isprava temeljem kojih se utvrđuje identitet donositelja ulaznice," poručili su iz HHO-a.

Zanimljivo, ulaznice za utakmicu Češka - Hrvatska mogu se kupiti gotovo na svakom koraku. Kapacitet stadiona je 41,965 no čini se kako neće biti pun.  

Saint Etienne je smješten je podno Alpa i najpoznatiji je po tvornici oružja i po nogometnom klubu, AS St Etienneu, sa 10 naslova prvaka još uvijek najtrofejnijem klubu u Francuskoj premda je zadnji naslov prvaka osvojio 1981. godine.

Oružje se u ovom gradu proizvodi od 16. stoljeća, a za vrijeme II. svjetskog rata pretrpio je teško bombardiranje saveznika, jer su nacisti koristili njegove brojne tvornice. Od sedamdesetih godina 20. stoljeća pa sve do danas Saint-Etienne prolazi kroz velike ekonomske poteškoće, što je uzrokovalo veliki demografski pad. Grad je 1968. godine imao 225.000 stanovnika, a danas ima 175.000.

Stadion na kojem će se u petak igrati utakmica sagrađen je 1930. godine, ali je renoviran za Europsko prvenstvo. Stadion je već 1984. godine bio domaćin Europskog prvenstva, a na njemu su igrane i utakmice SP-a 1998. godine. Stadion nosi ime po Geoffroy Guichardu (1867-1940) - industrijalcu i velikom investitoru.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.