Sport

Hrvatska nogometna reprezentacija

22 godine od početka kvalifikacijskih puteva Vatrenih

22 godine od početka kvalifikacijskih puteva Vatrenih

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je nakon listopada 1990. godine i prvog, povijesnog dvoboja sa Sjedinjenim Američkim Državama niz prijateljskih utakmica, uključujući i one protiv Španjolske i Argentine, a u rujnu 1994. godine započela je kvalifikacije za prvo veliko natjecanje, Europsko prvenstvo 1996. godine u Engleskoj.

Pod vodstvom izbornika Miroslava Ćire Blaževića, Hrvatska je bila smještena u skupinu s Italijom, Ukrajinom, Litvom, Estonijom i Slovenijom, a prvo na redu bilo je gostovanje kod Estonije.

Susret je odigran 4. rujna na stadionu Kadriorg u Tallinnu, a pogodaka nije bilo sve do 45. minute, kada je aktualni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker zatresao mrežu domaćina i tako se još jednom upisao u povijest Vatrenih, postigavši prvi pogodak reprezentacije u natjecateljskoj utakmici.

Konačnih 2:0 postavio je također Šuker, u 69. minuti, te tako osigurao uvodna tri boda u kvalifikacijskom ciklusu koji će završiti velikim uspjehom - premijernim plasmanom među europsku elitu, uz posebno pamtljivu pobjedu nad svjetskim viceprvakom Italijom u Palermu.

Hrvatska je u Tallinnu igrala u sastavu Ladić, Turković, Štimac, Jerkan, Bilić, Jarni, Asanović (od 88' Cvitanović), Prosinečki, Boban, Šuker, Bokšić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

 Izdvojeno