Sport

Nogomet, Kvalifikacije za SP 2018

Vatreni kreću večeras prema Rusiji

Vatreni kreću večeras prema Rusiji

U prvom susretu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji Hrvatska na Maksimiru dočekuje reprezentaciju Turske

Dva mjeseca nakon Europskog prvenstva u Francuskoj započinje europski dio kvalifikacija za plasman na svjetsku smotru, a Vatreni su smješteni u Skupinu I zajedno s Ukrajinom, Turskom, Islandom, Finskom i Kosovom. Svoj će nastup otvoriti protiv Turske u Zagrebu, pred praznim maksimirskim tribinama zbog Uefine kazne.

Hrvatska i Turska posljednji su se put susrele upravo na otvaranju Eura 2016, u Parizu, a tada je presudio sjajan pogodak Luke Modrića krajem prvog dijela za konačnih 1:0.

No, Vatreni s Turcima već imaju bogatu, uzbudljivu povijest međusobnih okršaja, počevši s minimalnom pobjedom Hrvatske u susretu debitanata u Nottinghamu, kada je pobjednika odlučio Vlaović, a posebno se pamti utakmica Europskog prvenstva u Beču 2008. godine, kada su Turci u dramatičnoj završnici prošli na jedanaesterce. U doigravanju za odlazak na EP 2012., uspješnija je opet bila Hrvatska, uz impresivnih 3:0 u Istanbulu.

Momčad pod vodstvom Ante Čačića nastupit će u ponedjeljak bez Darija Srne, s obzirom da se dosadašnji kapetan oprostio od reprezentacije, a kapetansku je vrpcu preuzeo Luka Modrić. Osim toga, zbog ozljede neće zaigrati vratar Danijel Subašić i lijevi branič Josip Pivarić, a među vratnice će stati Lovre Kalinić.

"Hrvatska je jaka, praktično nepromijenjena, diše i djeluje kao momčad čija kvaliteta nije upitna i vjerujem da ćemo gledati dobru utakmicu i na kraju biti radosniji. Ni slučajno ne smijemo ući u priču da Turska nije na razini na kojoj bi trebala biti. Bit će dobra, borbena, ambiciozna", najavio je izbornik Čačić.

Turski izbornik Fatih Terim za ovu akciju nije pozvao prvu zvijezdu Ardu Turana, Rakitićevog suigrača iz Barcelone, kao ni nekolicinu drugih poznatih imena poput Buraka Yilmaza, no zato će više prostora i ključne uloge dobiti talentirani mladići poput Hakana Calhanoglua i Emrea Mora.

"To će im biti dodatni poticaj, dodatna energija. Izostanak igrača poput Turana neće nam mnogo olakšati posao, Turska je velika nogometna nacija, s mnogo kvalitete i čeka nas teška utakmica", istaknuo je kapetan Modrić.

Utakmicu na Maksimiru sudit će Poljak Szymon Marciniak, a u isto se vrijeme u Skupini I sastaju još Finska i Kosovo te Ukrajina i Island. Hrvatska svoj drugi i treći susret kvalifikacija igra u listopadu, na gostovanjima kod Kosova i Finske.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.