Sport

Dan otvorenih vrata

Dani otvorenih vrata na Pantovčaku bili posvećeni sportu i rekreaciji uz Europski tjedan sporta

Dani otvorenih vrata na Pantovčaku bili posvećeni sportu i rekreaciji uz Europski tjedan sporta

Na Danima otvorenih vrata u subotu na Pantovčaku predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je važnost sporta i rekreacije za zdravlje građana i kvalitete njihova života, a u pozivu na bavljenje sportom pridružili su joj se i zlatni olimpijci s OI u Riju, Martin Sinković i Sara Kolak.

 

Dan otvorenih vrata bio je obilježen sportom i sportašima u povodu Europskog dana sporta koji je danas započeo, a uz Sinkovića i Kolak na Pantovčaku si bili i brojni drugi mladi sportaši - rukometaši Zagrebačkog rukometnog saveza (godište 2004. i 2006.) koji su na nedavnom kupu u Göteborgu osvojili dva zlata i jedno srebro, mladi gimnastičari, košarkaši, demonstratori Kineziološkog fakulteta, fitnes trenerica Renata Sopek i drugi.

Hrvatska predsjednica u svom je obraćanju istaknula da je njezin društveni i politički angažman od početka pratila težnja ka ujedinjavanju i povezivanju, ka izgradnji neraskidivog nacionalnog zajedništva, a nastupe naših sportaša na nedavnom nogometnom Europskom prvenstvu te Olimpijskim igrama u Brazilu istaknula je kao primjer na kojem se vidi da, kad su naši sportaši u pitanju, baš svi dišemo kao jedno.

"Hvala vam na neizbrisivim trenucima sreće i ponosa, hvala svim olimpijcima i olimpijkama, posebno osvajačima medalja na proteklim Olimpijskim igrama što smo hrvatsku himnu slušali više nego na bilo kojim od proteklih igara. Hvala vam što ste danas ovdje, kako bismo zajedno podsjetili na važnost uloge sporta u modernom društvu i njegove uloge u afirmaciji naše države", poručila je.

No, naglasila je da je, iako je pažnja javnosti u najvećoj mjeri usmjerena na profesionalni sport, od krucijalne važnosti razvoj amaterskog i rekreativnog sporta.

Sustavni razvoj sporta, a posebno uključivanje u sportske aktivnosti djece od najmlađe dobi i rekreativaca svih generacija, te osobito razvoj srednjoškolskog i sveučilišnog sporta, kako na natjecateljskoj, tako i na rekreativnoj razini, mora biti trajni prioritet svake moderne države, rekla je.

Predsjednica dodaje da se ulaganje u sport danas reflektira kroz zdravlje nacije u budućnosti, a podsjeća i da je dokazano da se bavljenje sportom odražava na psihofizičko zdravlje svakog od nas i produžuje životni vijek te pridonosi kvaliteti života, utječe na naše zdravije životne stavove, kvalitetnije međuljudske odnose i radnu produktivnost.

"Sve zajedno pridonosi kvalitetnijem i bogatijem društvu i vodi ka perspektivnijoj budućnosti", rekla je.

Osobe koje nisu aktivne i ne bave se nijednom sportskom aktivnošću pozvala je da odmah danas, a ne sutra, krenu s aktivnijim, zdravijim i kvalitetnijim životom. "Baš danas je najbolji dan za novi početak", poručila je.

Čestitala je i 25. obljetnicu rada Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO), a neposredno prije druženja s građanima primila je predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora, Thomasa Bacha te izaslanstvo HOO-a na čelu s predsjednikom Zlatkom Matešom.

Zlatna olimpijka u bacanju koplja, Sara Kolak izrazila je zadovoljstvo što se može družiti s djecom koja se bave sportom te uputila poziv svima da se bave sportom, jer se kroz njega može puno naučiti. "Sport daje cjelokupnu sliku života i naučiš neke svari koje nemaš priliku naučiti u društvu... Upoznat će mnogo ljudi i prijatelja i bit će sigurno sretniji i bit će im puno bolje", rekla je u izjavi novinarima.

I veslač Martin Sinković, koji se s bratom Valentom u dvojcu na pariće u Riju također osvojio zlatnu medalju, pozvao je na bavljenje sportom. "Mislim da je to dobro za svakoga, za zdravlje nacije i mislim da bi će se svatko bolje osjećati ako se, makar rekreativno, bavi sportom", dodao je.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.