Sci-Tech

400 sudionika

Zagreb SLUSH'D konferencija osnažila startup zajednicu

Zagreb SLUSH'D konferencija osnažila startup zajednicu

Sredinu listopada obilježilo je sjajan uspjeh Zagreb SLUSH’D konferencije, koja je okupila preko 400 sudionika iz startup zajednice, investitora i poduzetnika iz cijele regije.

Dva dana ispunjena inspirativnim govorima i panelima, pružila su više od same edukacije – stvorila su platformu za poslovne suradnje, inovacije i umrežavanje.

Jedna od posebnosti Zagreb SLUSH'D konferencije bilo je korištenje Brella aplikacije, koja je sudionicima omogućila potpuno inovativno iskustvo umrežavanja. Zahvaljujući ovoj aplikaciji, sudionici su unaprijed mogli dogovoriti sastanke i iskoristiti svaku priliku za poslovne suradnje.

Zagreb Slush’D konferencija, licencirana od strane finskog Slusha, održana je 15. i 16. listopada u Mozaik event centru i donijela je dva dana ispunjena inspirativnim govorima 25 stručnjaka, inovativnim idejama i prilikama za umrežavanje. Ovaj događaj okupio je ključne aktere iz startup zajednice, investicijskog sektora te poduzetništva, stvarajući prostor za suradnju i razmjenu ideja koje mogu oblikovati budućnost regionalnog poduzetništva.

Prvi dan događaja obilježio je svečani domjenak u Finskoj ambasadi gdje su partnere, predavače i organizatore konferencije dočekali veleposlanik Finske u Hrvatskoj E. g. Kalle Kankaanpää i njegovi bliski suradnici. 

Drugi dan ovog događaja bio je rezerviran za konferencijska predavanja i panel diskusije. Okupljeni sudionici imali su priliku čuti vodeće stručnjake iz različitih industrija poput: Borisa Sesara, Tomislava Cara, Alberta Gajšaka, Patricije Topić, Barbare Vričko Hrabar, Matije Nakić i ostalih. 

Prvi govor na Zagreb SLUSH'D konferenciji održao je Peter Vesterbacka, vizionar koji stoji iza svjetski poznate SLUSH konferencije, no širu prepoznatljivost stekao je kao jedan od kreatora globalnog fenomena Angry Birds igrice. Njegovo bogato iskustvo u tehnološkom sektoru i utjecaj na globalni startup ekosustav postavili su dinamičan ton konferencije i pružili inspiraciju svim sudionicima.

Posebnu pažnju privukao je i Igor Krezić, koji je poznat po tome što se drži podalje od medijske pažnje, a svoj je prvi javni nastup održao tek u lipnju ove godine. Unatoč tome, odlučio je ponovno stati pred publiku na ovoj konferenciji, čineći njegov nastup jednim od najiščekivanijih dijelova programa.

Jedna od predavačica, poduzetnica Patricija Topić koja je nedavno otvorila Institut za umjentu inteligenciju u Zagrebu, sa sudionicima je podijelila predavanje na temu “Čemu sva ta frka oko umjetne inteligencije?” Predstavila je benefite korištenja umjetne inteligencije u poslovnom svijetu i objasnila koliko AI alati mogu smanjiti utrošeno vrijeme. 

Na panelu partnera Philip Morris Zagreb, u suradnji s ACT grupom, predstavljen je njihov program "Pokreni nešto svoje". Ovaj uspješni program potpore poduzetnicima, osnovan prije 8 godina, do sada je uložio više od 830.000 eura u razvoj hrvatskih impact poduzetnika. Prošle godine, 10 inovativnih poduzetnika dobilo je financijsku podršku u iznosu od 90.000 eura, osiguravajući društveni povrat od 3,97 eura za svaki uloženi euro. Sudionici konferencije imali su priliku čuti više o ovoj izvanrednoj inicijativi koja potiče rast održivih poduzeća.

Kraj konferencije obilježilo je natjecanje startupova, gdje su najperspektivniji startupovi iz regije predstavili svoje ideje pred stručnim žirijem. Pobjednički tim, startup Arkensight, osvojio je put u Finsku na Slush konferenciju, gdje će se pridružiti vodećim inovatorima i investitorima na najvećoj startup sceni u Europi.

Uz predavanja i natjecanja, sudionici su imali priliku upoznati se s inovativnim rješenjima za digitalizaciju poslovanja. Posebno je predstavljena HGK-ova platforma Digitalna komora, koja omogućuje tvrtkama jednostavan i brz pristup e-uslugama. S više od 88 tisuća registriranih korisnika, platforma stalno raste, omogućujući digitalno izdavanje dokumenata i pristup ključnim gospodarskim informacijama te pruža poslovnu potporu malim, srednjim i velikim tvrtkama. "Inovacije i agilnost ključni su za pružanje vrhunske usluge korisnicima," izjavila je Ines Rukljač, direktorica Centra za digitalni razvoj HGK, naglasivši kako platforma neprestano evoluira kako bi pratila tehnološke i tržišne trendove.

Zdeslav Markoč, projektni menadžer Zagreb Slush'D konferencije, istaknuo je važnost ovog događaja: "Ove godine pokazali smo da Zagreb Slush'D postaje ključna platforma za povezivanje poduzetnika, investitora i inovatora ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji. Naš cilj je bio pružiti prostor za razmjenu ideja, znanja i iskustava te omogućiti startupovima da izgrade čvrste temelje za svoj daljnji razvoj. Reakcije sudionika i uspjesi koje su postigli tijekom ova dva dana potvrđuju da smo na pravom putu. Očekujemo da će Zagreb Slush'D u budućnosti biti još veća i uspješnija konferencija."

Ovaj događaj već je postao ključno središte za rast i umrežavanje unutar regionalnog startup ekosustava, a samo će nastaviti jačati svoj utjecaj u narednom periodu. S planiranim SLUSH'D Meetupovima u suradnji s Digitalnom komorom, koji će se održavati nekoliko puta godišnje, događaj će dodatno učvrstiti svoju ulogu kao vodeća platforma za okupljanje inovatora, poduzetnika i investitora. Ova redovita okupljanja potaknut će još veće povezivanje i suradnju na tehnološkim i poslovnim projektima, osiguravajući kontinuirani rast startup zajednice u regiji.

Konferencija je dobila podršku glavnih partnera: Digitalne komore, Philip Morris Zagreb i HAMAG BICRO-a, a organiziratori su HUKI i Bornfight.

Za više informacija o nadolazećim događajima, posjetite službenu web stranicu konferencije.


Reci što misliš!