Lifestyle

dobro je znati

Osam pravila uz koje ćete maksimalno zagrijati svoj dom ove zime

Osam pravila uz koje ćete maksimalno zagrijati svoj dom ove zime
Davor Puklavec/PIXSELL

Kako biste maksimalno iskoristili svoje radijatore, a da pritom ne ispraznite džepove, predstavljamo vam 8 načina za što učinkovitije korištenje grijanja, bilo da vaš dom ima centralno grijanje ili grijanje na drva.

Izolirajte ulazna vrata kuće

Na ulazna vrata u stan iz hodnika postaviti drveni prag (može na ljepilo, nije potrebno bušiti pod).

Nekada su na svim vratima bili pragovi kad nije bilo centralnog grijanja. Drugi način, ako ne želite ili ne možete napraviti prag, je da na donju stranu krila pričvrstite čvrstu metalnu ili plastičnu traku koja se također može kupiti u trgovinama i izreže se na željenu veličinu.

Ako se vrata otvaraju u hladan hodnik ili izravno van, ispred vrata se može postaviti zastor od teškog, gustog materijala koji će ublažiti iznenadni nalet velike količine hladnog zraka i propuha.

Izolirajte stakla na prozorima

Mnogi imaju velike otvore s puno krilaca, sigurno postoji barem jedno koje zimi možete ‘žrtvovati’.

To se posebno odnosi na staklene opeke, koje su izuzetno loše za gubitak topline, prenosi Krstarica.

Uzmite listove stiropora debljine 2 do 3 centimetra (obični bijeli EPS ili deblji XPS koji se lakše reže), precizno izrežite oštrim skalpelom na točnu širinu stakla (trebat će vam više stiropora, jer su ploče 50 x 100). centimetra) kako stiropor dobro sjedne između okvira i kako ne bi ispao.

Prethodno izmjerite otvor i provjerite jesu li stranice okomite ili blago nagnute, liniju rezanja označite flomasterom na stiroporu. Možete ga dodatno malo učvrstiti, npr. iglom ili čavlićem sa strane u drvetu ili ljepljivom trakom ako se radi o PVC stolariji.

Odmah ćete osjetiti razliku. U proljeće jednostavno uklonite ploče i odložite ih. Spustite vanjske rolete jer su dodatna izolacija.

Rasporedite namještaj u domu

Ovaj zimski makeover doma potpuno je besplatan i privremen. Udaljite namještaj od hladnih vanjskih zidova i postavite ga blizu izvora topline, poput kamina. Također, pomaknite namještaj što dalje od radijatora kako ne bi blokirao protok toplog zraka.

Radijatori ne smiju biti skriveni zavjesama i namještajem. Sušenjem rublja na radijatoru praktički zaustavljate grijanje. Pokriveni i oklopljeni radijator je izoliran i nema stvarnog učinka.

Postavite tepih na pod

Tepih zadržava hladan zrak ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite toplinu tijela, bez obzira je li pod popločan, beton, parket ili laminat. To se posebno odnosi na stanove na gornjim katovima zgrada, jer oni nemaju podlogu za zadržavanje topline, kao što to ima prizemlje za stanove koji se nalaze u prizemlju.

Nabavite prijenosni grijač

Postavite prijenosnu grijalicu u prostoriju u kojoj se vaša obitelj najčešće okuplja, poput dnevnog boravka, i smanjite toplinu na štednjaku. U ostatku kuće bit će malo hladnije, ali će vam biti dovoljno toplo ako se odjenete slojevito i obujete čarape i papuče.

Nemojte pregrijavati prostor. Optimalna temperatura u grijanim prostorijama je 20 Celzijevih stupnjeva. Za svaki korak više troši se 6 posto više energije, kažu u HEP-u.

Spriječite ulazak toplog zraka u dimnjak

Kada se kamin ne koristi, topli unutarnji zrak izlazi kroz dimnjak. Čak i kada je dimnjak zatvoren, određena količina toplog zraka uspije izaći kroz njega.

Jednostavno rješenje je blokiranje protoka zraka balonom na dimnjaku. Odaberite balon veličine koja odgovara veličini dimnjaka. Ako zapalite kamin i zaboravite izvaditi balon, on će se automatski ispuhati, tako da kuća neće biti ispunjena dimom.

Pobrinite se i za rolete i zavjese

Noću spustite rolete i navucite zavjese kako biste smanjili gubitak topline. Sjenila mogu smanjiti gubitak topline za 10 posto.

Ako se sunce pojavi tijekom zimskog razdoblja, razmaknite zavjese na prozorima kako bi njegove zrake mogle ući i zagrijati prozore, što će pogodovati i povećanju temperature u stanu. Slijepe kutije su potencijalna mjesta velikih gubitaka topline, stoga ih izolirajte ako je moguće.

Redovito provjetravajte prostorije, ali ne dulje od 10 minuta

Na taj način očuvat će se toplina nakupljena u zidovima i namještaju, a nakon prozračivanja prostor će ubrzo biti jednako topao kao prije. Ne preporuča se regulirati temperaturu u prostoriji.


Reci što misliš!