Sci-Tech

istraživanje

Zašto u Jadranu obolijevaju morske spužve?

Zašto u Jadranu obolijevaju morske spužve?

Makarsko i bračko podmorje bilježe sve veći broj slučajeva obolijevanja morskih spužvi, životinja koje u ekosustavu služe kao glavni filteri i poboljšavaju kvalitetu vode.

Pritom, zanimljivo je da oboljenja nisu primijećena na mjestima koja su prekrcana brodovima i turistima pa da se lako može zaključiti kako je baš to uzrok. Upravo suprotno, radi se o podmorju koje je na strujnim područjima, punima ribe, odmaknutima od grada, naselja, turista ili kanalizacije.

“Mogao bih kazati da struje mora donose oboljenje. Pretpostavljam da je oboljenje došlo izvana, da nije uzrok naš promet ili turizam”, kazao je ronioc Bojan Runtić, koji je portalu Morski.hr poslao snimke i fotografije.

Vjeruje da je u pitanju neki virus.

“Kao i kod mušula, periski, ježeva…”

Spužve su iznimno važne jer su glavni filteri i poboljšavaju kvalitetu vode uklanjajući čak do 95 posto bakterija i čestica iz vode, kao i 90 posto otopljenog ugljika, pretvarajući te čestice u hranu za druge životinje.

Posebno izvanredna značajka morkskih spužvi je njihova sposobnost filtracije. Ovisno o pojedinoj vrsti, mogu filtrirati od tisuću do 20.000 litara po kilogramu tkiva svaki dan. Zato znanstvenici vjeruju da mogu biti važni čimbenici promjena u kvaliteti vode, bilo dobre ili loše.

U pravilu žive oko 200 godina, ali to ovisi o vrsti. Zabilježen je slučaj jedne iz porodice scolymastra joubini starosti oko 10.000 godina, što je čini najstarijim živim bićem na Zemlji.


Reci što misliš!