Sci-Tech

pilot projekt pokazao

Čak deset posto prvašića ima povišeni kolesterol

Čak deset posto prvašića ima povišeni kolesterol
pixabay.com

U sklopu nacionalne kampanje "Znaš li svoj broj?", koja promiče važnost ranog otkrivanja visokog kolesterola i prevencije kardiovaskularnih bolesti, najmlađi će kroz simboličnu utrku u centru Zagreba učiti o važnosti brige za vlastito zdravlje, ali i kako prepoznati potencijalne ugroze.

Čak deset posto prvašića ima povišeni kolesterol, pokazao je prošlogodišnji pilot projekt probira na povišene vrijednosti ukupnog kolesterola prilikom obaveznog pregleda djece pri upisu u prvi razred.

Izravna je to posljedica nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti, složni su liječnici, koji upravo s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog prepoznavanja zdravstvenih rizika organiziraju dječju utrku u centru Zagreba pod nazivom “Trk! Za zdravlje!”.

Jedinstven je to događaj koji će se održati u nedjelju, 21. travnja, na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će najmlađi imati priliku pokazati svoju brzinu i snagu, naučiti kako se brinuti o vlastitom zdravlju te se dobro zabaviti kroz aktivnosti za cijelu obitelj.

Program, u organizaciji Hrvatskog društva za aterosklerozu HLZ-a, KBC-a Zagreb, Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva i brojnih drugih zdravstvenih autoriteta, a važan je i dio platforme ”Lov na tihog ubojicu” i Lige za hipertenziju, započinje u 10 sati zabavnim aktivnostima za djecu i roditelje, nakon čega slijedi nastup mladog hrvatskog blues glazbenika Odina. Start utrke zakazan je za 12 sati.

”Simbolična utrka od 300 metara osmišljena je tako da osvijesti roditelje, djecu i cjelokupnu javnost o ozbiljnoj ugrozi koju povišeni kolesterol predstavlja, ali i važnosti zdravih životnih navika.

Neka naši najmlađi od najranije dobi krenu brinuti za svoje zdravlje te potaknu svoje roditelje, djedove i bake na redovite kontrole kod liječnika jer osobe koje su dugotrajno izložene povišenim vrijednostima LDL kolesterola i povišenog tlaka, što najčešće bude neprepoznato, imaju značajno veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti od ostatka populacije“, ističe prof. dr. sc. Ivan Pećin, dr. med., pročelnik Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb i dopredsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu HLZ-a, te nastavlja kako je šokantno što je prošle godine gotovo svaka druga smrt u Hrvatskoj uzrokovana upravo neprepoznatim i nekontroliranim povišenim tlakom, šećerom u krvi ili povišenim kolesterolom.

Sve sudionike utrke očekuje prigodan poklon. Za samu utrku potrebno je prijaviti se na utrka.com, uz startninu od pet EUR.

Povišeni ”loš“ LDL kolesterol jedan je od glavnih rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, jednog od vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj i u svijetu. On može biti i nasljedan, a tada govorimo o obiteljskoj hiperkolesterolemiji kada je razina lipoproteina male gustoće, tzv. LDL ili ”lošeg“ kolesterola, povišena od rođenja. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od obiteljske hiperkolesterolemije boluje 15.000 osoba, no samo je pet posto svjesno dijagnoze. Iako bolest nije rijetka, svjesnost je i dalje veoma niska, a bolesnici koji se ne liječe, vrlo rano dobivaju srčano-žilne komplikacije.

Veliki iskorak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti predstavlja upravo probir na povišeni kolesterol koji se od prošle godine provodi među predškolcima, a Hrvatska je jedna od prvih zemalja u svijetu koje su uvele probir takve vrste. Osim za djecu, ovaj preventivni pregled važan je i za druge članove obitelji, jer ako se kod predškolca utvrdi porodična hiperkolesterolemija, liječnik će na pretrage uputiti i članove njegove obitelji.

Osim nasljedne bolesti, kolesterol je mnogo češće povišen zbog pretilosti – Hrvatska je druga najdeblja nacija u EU. Svaku vrijednost kolesterola čije vrijednosti premašuju 5 mmol/l, tzv. dislipidemiju, treba ozbiljno shvatiti te je kontrolirati u suradnji s liječnikom. Zbog nedostatka simptoma kod povišenog kolesterola, većina niti ne zna da je u riziku, tako da pravovremena dijagnoza, ali i zdrav način života i usvajanje zdravih navika od najranije dobi mogu značajno smanjiti rizik od komplikacija, naglašavaju organizatori utrke.

I upravo zato TRK! Za zdravlje!


Reci što misliš!