Sci-Tech

slijede daljnja ispitivanja

Znanstvenici uspjeli eliminirati HIV iz stanica!

Znanstvenici uspjeli eliminirati HIV iz stanica!
Femina.hr

Znanstvenici su objavili da su uz pomoć tehnologije modificiranja gena, odnosno sustava Crispr, moćnog oruđa za uređivanje gena, uspješno eliminirali HIV iz zaraženih stanica.

Crispr na molekularnoj razini reže DNK poput škara te uklanja ili deaktivira nepoželjne dijelove, piše BBC, podsjećajući da je otkriće ovog sustava znanstvenicima priskrbilo Nobelovu nagradu za kemiju.

Nadamo se da ćemo u konačnici uspjeti organizam u potpunosti riješiti prisutnosti virusa, premda je potrebno uložiti puno više rada da bi se provjerilo je li metoda u potpunosti sigurna i učinkovita.

Postojeći lijekovi protiv HIV-a mogu zaustaviti virus, ali ne i eliminirati ga iz krvi.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Amsterdamu je, predstavljajući sažetak svojih ranih otkrića na ovotjednoj medicinskoj konferenciji istaknuo da njihov rad zasad ostaje samo "dokaz koncepta" liječenja i da ipak neće tako skoro postati lijek za HIV. 

I dr. James Dixon, izvanredni profesor tehnologija genske terapije na Sveučilištu u Nottinghamu kaže da potpuni nalazi zahtijevaju pomno dodatno ispitivanje. "Trebat će uložiti još puno rada da bi rezultati ovakvih staničnih analiza rezultirali budućom terapijom", kazao je.

I ostali znanstvenici nastoje iskoristiti Crispr protiv HIV-a. Tvrtka Excision BioTherapeutics tvrdi da ispitivanje na trima dobrovoljcima s HIV-om nakon 48 tjedana ne pokazuje teže nuspojave.

Zabrinutost zbog mogućih dugoročnih nuspojava 

No dr. Jonathan Stoye, stručnjak za viruse na londonskome Institutu Francis Crick kaže da je eliminiranje HIV-a iz svih stanica u organizmu koje bi ga mogle sadržavati "ekstremno izazovno".

Njega zabrinjavaju "neciljani učinci liječenja, koji bi mogli imati dugoročne nuspojave" i vjeruje "da će proći još mnogo godina prije nego što terapija utemeljena na Crispru postane rutina, čak i pod pretpostavkom da se može dokazati njezina učinkovitost."

HIV inficira i napada stanice imunosnog sustava, koristeći vlastitu mašineriju za izradu vlastitih kopija. Čak i uz učinkovito liječenje, neke stanice ulaze u stanje mirovanja ili latentno stanje, ali i dalje sadrže DNK ili genetski materijal HIV-a, a da pritom ne proizvode aktivno novi virus.

Većina zaraženih HIV-om treba doživotnu antiretrovirusnu terapiju i prestane li uzimati lijekove uspavani se virus može ponovno probuditi i ponovno prouzročiti probleme.


Reci što misliš!