Sci-Tech

5 puta brže od brzine zvuka

Stratolaunchov Talon-A uspješno izveo hipersonični let

Stratolaunchov Talon-A uspješno izveo hipersonični let
pexels.com

Privatna američka tvrtka Stratolaunch priopćila je u subotu da je uspješno dovršila prvi motorni let svoje višekratne hipersonične letjelice Talon-A, ali nije dala precizne detalje.

"Danas je bio sjajan dan za tim Stratolauncha. Izuzetno sam ponosan na njihovu ustrajnost da su došli do ove točke", rekao je predsjednik tvrtke Zachary Krevor u izjavi.

"Iako ne mogu podijeliti konkretnu visinu i brzinu koju je TA-1 dosegao, približili smo se brzinama od 5 macha i prikupili veliku količinu podataka u nevjerojatnoj vrijednosti za naše klijente", rekao je.

Obrambene tvrtke nadaju se iskoristiti prijelaz na hipersonično oružje, ne samo izgradnjom istih, već i razvojem novih sustava za otkrivanje i obranu od njih.

Stratolaunch se nada da će dovršiti razvoj Talon-A za višekratnu upotrebu ove godine.

"Primarni ciljevi testiranja leta uključivali su postizanje sigurnog lansiranja vozila TA-1 iz zraka, paljenje motora, ubrzanje, trajno penjanje na visinu i kontrolirano slijetanje u vodu", stoji u priopćenju.

SAD i njegovi globalni rivali ubrzavaju rad na hipersoničnom oružju, koje putuje u gornjoj atmosferi više od pet puta brže od brzine zvuka.


Reci što misliš!