Sci-Tech

utvrđeno analizom komplikacija porođaja

Trudnice s covidom-19 pred porod imaju više komplikacija

Trudnice s covidom-19 pred porod imaju više komplikacija
Shutterstock

Trudnice s covidom-19 suočavaju se s većim rizikom od komplikacija pri porođaju od onih koje nisu zaražene koronavirusom, pokazalo je novo istraživanje

Analizom komplikacija porođaja obuhvaćeno je 244.645 poroda, od čega 874 u zaraženih žena.

Znanstvenici su u utorak u časopisu PLOS Medicine izvijestili da se stope pobačaja i mrtvorođenosti ne razlikuju među skupinama.

No, nakon što su uzeli u obzir rizične čimbenike za žene znanstvenici su otkrili da su trudnice s covidom-19 imale 80 posto veće izglede da imaju previše plodne vode, udvostručene izglede za opasno visok krvni tlak, više nego udvostručene izglede za amnionsku infekciju, gotovo utrostručene izglede za krvarenje tijekom porođaja i gotovo udvostručene izglede za krvarenje nakon toga.

Također su bile pod većim rizikom za prijevremeni porod.

"Trudnice i one koje planiraju zatrudnjeti... snažno se potiče na cijepljenje", rekla je voditeljica studije dr. Sylvie Epelboin sa Sveučilišta u Parizu.

Zasebna studija sugerira da se blago ili umjereno bolesne trudnice s covidom-19 mogu sigurno liječiti lijekovima s monoklonskim antitijelima poput onih tvrtke Regeneron Pharmaceuticals.

Liječnici na klinici Mayo u Rochesteru u Minnesoti liječili su 51 trudnicu s blagim do umjerenim covidom-19 jednim od nekoliko tretmana monoklonskim antitijelima.

"Nisu prijavljeni nikakvi štetni učinci i niti jedna pacijentica nije zahtijevala hospitalizaciju u vezi s covidom-19", izvijestili su u nedjelju na medRxiv.

Do sada je 29 žena rodilo zdrave bebe.

Došlo je do jednog pobačaja zbog urođene mane koja nije povezana s lijekom.


Reci što misliš!