Sci-Tech

#tehnologija

Rudarenje bitcoina uskoro će trošiti jednaku količinu energije kao čitava Italija

Rudarenje bitcoina uskoro će trošiti jednaku količinu energije kao čitava Italija

Kineski znanstvenici istražili su utjecaj rudarenja bitcoina na klimu i došli do zabrinjavajućih podataka. Oporezivanje ugljika neće suzbiti emisiju štetnih plinova; umjesto toga treba regulirati rudarenje.

Potrošnja energije i emisije ugljika povezane s rudarenjem bitcoina dramatično se ubrzavaju, naročito u Kini, tvrdi nova studija upravo objavljena u Nature Communications. Bez strožih propisa i promjena politike, ti bi učinci mogli potkopati globalne napore da se planet dovede u stanje održivosti, tvrde autori.

Vrhunac potrošnje 2024.

Kriptovaluta bitcoin oslanja se na blockchain tehnologiju koja omogućava javno zabilježene peer-to-peer prijenose putem šifriranih računalnih mreža bez potrebe za bankama. Rudarenje bitcoina zahtijeva stalno trošenje i / ili širenje računalne procesorske snage, što je povezano s povećanjem potrošnje energije.

Kineski istraživači Dabo Guan, Shouyang Wang i njihovi kolege prate simulacijski model emisije ugljika u protoku emisija ugljika u bitcoin blockchain operacijama u Kini. S obzirom na trenutne trendove u eksploataciji bitcoina, procjenjuju da će potrošnja energije iz ovog procesa doseći vrhunac 2024. godine, kad će iznositi oko 297 teravat-sati i generirati emisiju 130 milijuna tona ugljika.

Te količine premašuju ukupne godišnje emisije stakleničkih plinova u europskim zemljama poput Italije ili Češke. Autori sugeriraju da je politička intervencija nužna kako bi se smanjio utjecaj rudarenja bitcoina na potrošnju energije i emisiju štetnih plinova. 

Regulacija rudarenja

Ispitujući različite scenarije, autori zaključuju kako trenutne politike poput oporezivanja ugljika nisu učinkovite u suzbijanju emisija iz industrije bitcoina. Umjesto toga, tvrde, treba se okrenuti regulaciji rudarenja bitcoina. Samo tako moći će se promijeniti trenutna struktura potrošnje energije i smanjiti buduće emisije proistekle iz blockchaina.