Sci-Tech

#automobili

Toyota Yaris ponovno izabran za europski auto godine

Toyota Yaris ponovno izabran za europski auto godine
Shutterstock

Veliko priznanje za novu generaciju Yarisa.

Novi Yaris proglašen je Europskim automobilom godine 2021, baš kao i 2000. godine kad je laskavu titulu odnijela prva generacija modela. Žiri kojeg čini 59 automobilskih novinara iz cijele Europe je i ovu generaciju svrstao u uži izbor, a onda i u konačnici odlučio proglasiti je najboljom u aktualnoj godini. S osvojenih 266 bodova Yaris je bio ispred drugoplasiranog Fiata 500 s 240 bodova te Cpre Formentor s 239 osvojenih bodova.

Žiri je pohvalio Yarisovu hibridnu tehnologiju zbog mirne vožnje, male emisije i pristupačne cijene – što objašnjava zašto preko 80% kupaca Yarisa odabire hibridni pogonski sklop. Yaris je primio pohvale i za dizajn, dinamičke performanse i vrhunsku sigurnost. Točka na i je GR Yaris zbog kojeg je žiri posebno pohvalio Toyotin uspjeh u buđenju strasti za snažnim malim automobilima širom Europe.

Dodjela nagrade dolazi samo nekoliko dana nakon što je Yaris proglašen najprodavanijim automobilom u Europi u siječnju ove godine. S nešto više od 18.000 prodanih primjeraka pozicionirao se ispred Peugeota 208 i Dacije Sandero.

Toyota je tri puta primila nagradu za Europski automobil godine. Yaris je pobijedio 2000., Prius je pobrao lovorike 2005., a novi Yaris je ponovno podigao pobjednički pehar 2021.