Sci-Tech

podaci "na dlanu"

Europski regulator za paneuropsku mobilnu aplikaciju za praćenje virusa

Europski regulator za paneuropsku mobilnu aplikaciju za praćenje virusa
shutterstock

Europski regulator za zaštitu podataka (EDPS) pozvao je u ponedjeljak da se uvede paneuropsku mobilnu aplikaciju za praćenje širenja koronavirusa umjesto sadašnjih raznolikih aplikacija koje se koriste u članicama EU-a i koje bi mogle kršiti prava građana na privatnost.

Suočene s tisućama smrtnih slučajeva povezanih s novim koronavirusom, vlade u Europi počele su koristiti ili planiraju uvesti aplikacije za praćenje mobitela kako bi se identificiralo ljude koji su bili u kontaktu sa zaraženima i kako bi se pratilo ljude u karanteni.

Mjere su izazvale kritike aktivista za zaštitu prava na privatnost, koji su zabrinuti da bi te mjere mogle ostati na snazi i kad kriza završi.

Europski nadzornik je rekao da korištenje privremenih identifikatora emitiranja i bluetooth tehnologije u svrhu utvrđivanja kontakata štiti i privatnost i osobne podatke, ali ga zabrinjava raznolikost aplikacija koje su se pojavile i smatra da bi paneuropski pristup davao bolje rezultate.

"S obzirom na tu raznolikost, europski nadzornik za zaštitu podataka poziva da se uvede paneuropsku mobilnu aplikaciju za covid-19, koordiniranu na razini EU-a”, priopćio je šef EDPS-a Wojciech Wiewiorowski.

"Idealno, potrebna bi bila također koordinacija sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), kako bi se od početka planski osiguralo globalnu zaštitu podataka”, smatra on.

Mobilne aplikacije koje se u ovome trenutku koriste uključuju poljsku Home Quarantine za građane koji se vraćaju iz inozemstva te irsku aplikaciju za dobrovoljno praćenje telefona.

Telekom operateri kao što su Vodafone, Deutsche Telekom i Orange također su pristali dijeliti podatke o lokacijama mobitela s Europskom komisijom kako bi se pratilo virus. 

EDPS osigurava da institucije i tijela EU-a poštuju prava građana na privatnost pri obradi njihovih osobnih podataka.


Reci što misliš!