Sci-Tech

SPECIFIKACIJA USB4

USB4 službena specifikacija je potpuna: 40 Gbps i Thunderbolt 3 kao osnova

USB4 službena specifikacija je potpuna: 40 Gbps i Thunderbolt 3 kao osnova

USB-IF forum odgovoran za stvaranje USB standarda objavio je konačne specifikacije za USB4, koji više nema u nazivu razmak između slova i brojeva.

USB4  po izgledu se neće razlikovati od uobičajenog USB Type-C.  Kao i uvijek, nova generacija USB sučelja zadržat će unatrag kompatibilnost s prethodnim verzijama standarda USB 2.0 i USB 3.2 .

Donosi   veću propusnost u odnosu na USB 3.2. gdje dostiže 20 Gb / s.  Kada koristite  certificirane kablove, možete računati na teoretsku brzinu od 40 Gb / s   što u potpunosti odgovara Intel  standardu Thunderbolt 3,  koji je sada podržan na MacBook Pro i iMac Pro, a uskoro će se pojaviti na Mac Pro, Mac mini i MacBook Air.

Jednostavnije rečeno,  putem USB4 kabela, korisnici će moći razmjenjivati datoteke s bilo kojeg pogona te prikazati sliku na vanjskom monitoru, televizoru ili projektoru. Osim toga, mogućnosti  uključuju   i podršku za   punjenje baterija  do 100 vata snage.

Screenshot synopsy.com

Ovaj standard ima  i  nedostatke. Jedan je da  proizvodnja  bilo kojeg  USB4  Type-C kabela  zbog složenosti zahtjeva proizvođače s iskustvom u ovoj industriji.  Drugo,  moraju se koristiti kvalitetni materijali koji nisu jeftini  kako bi se osigurala adekvatna brzina.  Njihova cijena može biti  5 do 10 puta  veća  od  materijala koji koriste USB 3.0.

Također imajte na umu da od najave specifikacija USB IF foruma   do masovne distribucije proizvoda s njegovom podrškom prolazi dosta vremena. Prema preliminarnim podacima, prvi uređaji s USB4 pojavit će se krajem 2020. godine i to će biti računala.  Pametni telefoni i  Chromebookovi ako će podržati ovaj standard treba očekivati jednu od nižih brzina,  poput 10 Gbps ili 20 Gbps.  

I na kraju malo o preimenovanju USB4 standarda 

Prema riječima Brad Saundersa ( CEO Promoter Group) to su učinili jer žele  jasno razlikovanje. USB4 je vlastita arhitektura s vlastitim setom brzina. Naglasio je da organizacija ne planira koristiti brojeve verzija za ažuriranje specifikacija  i čak  ako dođe do brže iteracije za dvije godine, vjerojatno će se i dalje zvati USB4,  nešto poput USB4 80 Gbps.


Reci što misliš!