Sci-Tech

projekt Google Soli

Svi pričaju o dizajnu Pixel 4, ali uzbudljivije su tehnologije koje donosi

Svi pričaju o dizajnu Pixel 4, ali uzbudljivije su tehnologije koje donosi

Nakon brojnih rendera poznatih leakstera, Google je odlučio službeno pokazati veći dio dizajna novog Pixela 4 pametnog telefona.

Međutim geekovima i geeketama je  zasigurno zanimljivija njegova revolucionarna Soli tehnologija koja će omogućiti upravljati pametnim telefonom bez dodirivanja.

Dizajn Pixel 4

Na objavljenim fotografijama  Pixel  4  izgledom   ne ostavlja  posebno   snažan dojam.  Uostalom dizajn nikada nije bio jaka točka bilo kojeg Google pametnog telefona  već  naglasak na  softverskim mogućnostima.   

Kao što možete vidjeti, stražnja staklena strana  nije više dvobojna, nema senzora za otisak prsta što  ukazuje da će  senzor  biti u zaslonu.  Osim toga, u lijevom gornjem jutu je smješten je   klaster   kamera s dva  objektiv, bljeskalicom i malom točkom koja može biti mikrofon ili treći objektiv.   U estetskom smislu slučajno ili  namjerno,    gotovo se podudara s rješenjem za kamere  nadolazećih iPhone XS  i iPhonea XS Max.

Kontrola  bilo kojom gestom koja vam pada na pamet –projekt Soli 

Već neko vrijeme znamo da Google  razvija Soli tehnologiju  dizajniranu  za upravljanje  korisničkim sučeljem   gestama koje oponašaju pokret kao da je u pitanju stvarni fizički dodir. Izgleda da je sada tvrtka iz Mountain View spremna na implementaciju ove revolucionarne tehnologije u Pixel 4/Pixel 4 XL modele.  Naime, u beta verziji Androida Q ,   pojavljuje se nova funkcija između  redova koda koja ukazuje   da  ova vrsta kontrole gestama je uključena u operativni sustav. 

Tehnologija se sastoji od  posebnog softvera i algoritama za radarski sustav od pet senzora koji prati  i prepoznaju dinamičke geste izražene finim pokretima prstiju ili šake. Uključuje i višestruke antene za 3D praćenje i snimanje bez pokretnih dijelova. Najzanimljivije je što je sve to integrirano u čip dimenzija  8  x 10 mm.

Svakako treba spomenuti  da je za  smanjenje potrošnje energije ovog   sustava, Google  prilagodio dva čipa  razvijena pomoću   različite modulacijske arhitekture.   Jedne koja koristi  tehnologiju kontinuiranog frekvencijskog moduliranog   vala  ( FMCW)  i   druge,  koja koristi tehnologiju raspršenog spektra s izravnim nizom  (DSSS).  

Kako radi Soli?

Soli senzorska tehnologija radi  na  principu emitiranja elektromagnetskih valova  u ISM pojasu od 60 GHz .  Prepoznaje suptilne promjena u primljenom signalu tijekom vremena.   Obrađujući te vremenske varijacije signala,  može razlikovati složene pokrete   prstiju ili ruke u svom polju. Sukladno s tim izvršava naredba na ekranu uređaja.

Osim mogućih Soli senzora,  kod novih Pixel 4 /Pixel 4 XL   privlače pozornost  dva  čipa  Pixel Visual Core specifičan za AI i prilagođeni sigurnosni čip Titan M. 

Google Pixel 4/4XL modeli očekuju se u listopadu s Android Q operativnim sustavom (koji će, tada imati i konačan naziv).   Ono što će se mnogima manje svidjeti su cijene uređaja  koje imaju tendenciju da udu u rangu iPhone  ili čak i skuplji. 


Reci što misliš!